<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226465" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Простреляха ...

“Следващите часове ще са решаващи”: Има опасност за живота на словашкия премиер

15 Май 2024
0 141

“Следващите часове ще са решаващи”: Има опасност за живота на словашкия премиер. Това се казва в изявление, публикувано на страницата му във Facebook.

Роберт Фицо бе прострелян в Хандлова, в централната част на Словакия.

Фицо е откаран със спасителен хеликоптер в болницата Рузвелт в Банска Бистрица. Според кадрите на TV Markíz той е бил изнесен от хеликоптера на носилка в спешното отделение.

Засега се знае, че изстрелите са били многобройни. Стрелецът е 71-годишен писател от Левице, информира bTV. Опитът за покушение срещу него е осъществен пред Дома на културата в Хандлова, където заседава правителството.

Простреляха премиера на Словакия (видео)

Премиерът е излязъл сред хората, насъбрали се пред сградата, когато е бил ранен.

Охраната на Роберт Фицо го е вдигнала от земята. Предполагаемият нападател е повален и незабавно задържан от полицията. Органите на реда са отцепили района, а всички хора от културния дом вече са евакуирани.

За безопасността на останалите членове на правителството се грижи извънредна охрана.

Хандлова е на около 150 км североизточно от столицата Братислава.

В момента в правителството на Словакия има четирима вицепрезиденти. Единият е министърът на отбраната Роберт Калиняк и тъй като той и министър-председателят са от една партия, вероятно той може временно да поеме отговорностите.

Министърът на икономиката Дениса Сакова също е вицепремиер, както и Петер Кмец, който е вицепремиер по плана за възстановяване. Четвъртият вицепремиер е министърът на околната среда Томаш Тараба.

Урсула фон дер Лайен осъди нападението.

Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо благо“, написа Фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също заяви, че е шокиран от новината за нападението срещу словашкия премиер Фицо след заседанието на правителството в Хандлова.

Нищо не може да оправдае насилие или подобни атаки. Мисля за премиера и семейството му“, каза Мишел.

България остро осъжда бруталното посегателство срещу министър-председателя на Словакия. Това се казва в позиция на президентската институция в България.

Подобно насилие застрашава стабилността на демократичния процес в Европа и е абсолютно недопустимо. Молим се за живота на Робърт Фицо”, пише Румен Радев.  

„Категорично осъждаме нападението срещу Роберт Фицо! Пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му”. Това написаха от МС в пост в X. 

Роберт Фицо е премиер на Словакия от април 2012 г. до март 2018 г. Той заема поста и между 2006 и 2010 г. През 2014 г. Роберт Фицо е кандидат за президент и на първия тур, проведен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. С 24% остава опонентът му – независимият кандидат Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия. На 30 септември 2023 г., след победата на партията на Роберт Фицо „Посока – социална демокрация“ на парламентарните избори, Фицо сформира ново правителство на Словакия.

“Следващите часове ще са решаващи”: Има опасност за живота на словашкия премиер

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции