<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226519" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето какво е с...

Преди месец Роберт Фицо е предрекъл възможно покушение

16 Май 2024
0 350

Преди месец Роберт Фицо е предрекъл възможно покушение. Той е предсказал преди месец, че в страната е възможен политически терор срещу членове на правителството.

Простреляха премиера на Словакия (видео)

От миналата есен той оглавява правителство на националистична популистка коалиция. Не крие, че е вдъхновен от унгарския си колега Орбан. На 10 април той публикува в профила си във Facebook изявление, в което обвинява опизицията и лоялните ѝ медии, че разпалват ненавист срещу властта. 

“Правителствените политици ругаят неприлично на улиците, и само чакам кога това разочарование, което така интензивно задълбочават Denník N, Sme или Aktuality, ще прераснат в убийството на един от водещите правителствени политици. Не преувеличавам нито на милиметър”, казва Фицо. 

По думите му, публични лица в Словакия, които подкрепят властта, “биват публично съсипвани само защото си позволяват да имат друго мнение. Само за да се избегне трето поражение след загубата на парламентарните и президентските избори (има предвид изборите за Европарламент)”. 

Преди месец Роберт Фицо е предрекъл възможно покушение
снимка: Facebook/Robert Fico

Разграничаване

Тогава Фицо обвинява привържениците на опозицията в това, че “сеят гняв, ненавист и ненормалност по отношение на фундаменталните ценности и етичните въпроси”. И “се държат така сякаш са им отнели разсъдъка”. 

Още вчера опозиционните партии се разграничиха от 71-годишния Юрай Цинтула, който изпрати 5 куршума в тялото на словашкия премиер. Дори бе пуснато нещо като изявление на стрелеца след ареста, че е стрелял, “защото не е съгласен с политиката на правителството срещу свободата на медиите”. Местните медии разкриха, че преди години Фицо е членувал в организацията “Словашки бранници”. Бяха открити негови снимки с организацията във Facebook. 

Организацията си е сътрудничила в прокремълското движение на мотористи “Нощните вълци”. А лидерът ѝ е посещавал тренировъчен лагер на руското национал-патриотично движение “Народен събор”. Където обучението са водели бивши служители на руските спецчасти. През 2022 г. “Словашки бранници” съобщават, че се разпускат. Преди това са подозирани в пронацистки уклон. 

Припомняме, че словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян след заседание на правителството, което се проведе в град Хандлова, на 180 км от столицата. И то при опит да разговаря на улицата в град Хандлова с граждани. Извършителят е задържан от охранителите, по данни на полицията той е 71-годишен мъж от Левице. Вицепремиерът Тамаш Тараба съобщи късно снощи, че след операцията, продължила 3 часа и 40 минути, Фицо се намира в стабилно състояние. По-късно днес се очаква пресконференция. 

Преди месец Роберт Фицо е предрекъл възможно покушение

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции