<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226520" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Гришо отпадн...

В България над един милион души не се занимават с нищо

16 Май 2024
0 129

Неактивните хора на пазара на труда в България са над един милион – те не учат, не работят, нямат регистрация в бюрата по труда, съобщава БНР. Стряскащото число е коментирано на конференция, организирана от Агенцията по заетостта (АЗ).

Тази “армия” е огромен неизползван работен потенциал, подчертава директорът на АЗ Смилен Вълов. Оказва се, че най-често неактивният човек у нас е жена на 56 години, със средно образование, живееща в град.

Агенцията по заетостта ще направи “регистър за неактивните“, който ще помогне за раздвижване на този потенциал.

В България над един милион души не се занимават с нищо
Източник: istockphoto

Младежката безработица в България продължава да расте

Когато вече сме идентифицирали тези хора, ще се обърнем към социалните партньори, към общините, за да стигнем до тях и да успеем да им помогнем – за повишаване на квалификацията, с насочване към работно място. Не може да ги оставим без подкрепата на държавата, особено младите хора.”, посочи Смилен Вълов.

Сред новите мерки е създаването на “клубове за активиране” – места извън рамките на административното обслужване:

И в пряк, и в преносен смисъл, за да паднат бариерите между двете страни – хората, които ги посещават, и хората, които им предлагат услугата. Те започнаха своето действие, благодарение на Програма “Развитие на човешките ресурси”. До края на месеца се надявам да стартират още осем.“, обяснява шефът на АЗ.

В България над един милион души не се занимават с нищо

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции