<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226549" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Петър Волгин ...

Мечтата на Копейкин за руски закон за чуждестранните агенти стана реалност в Грузия (видео)

21 Май 2024
0 289

Поредната стъпка назад за демократична Грузия е новоприетият закон за чуждестранните агенти. Той предизвика бой в парламента, многобройни протести и сблъсъци с властите.

Преди една година този закон не беше приет в Грузия точно заради масовите протести. Сега той задължава медии, граждански движения и НПО-та получаващи чуждестранно финансиране да се регистрират като чуждестранни агенти. Усещането, което остава сред повечето хора словосъчетанието „чуждестранен агент“ е, че това е враг под прикритие или обикновен шпионин. И ако си „агент“ най-вероятно няма какъв друг да бъдеш освен таен, далечен и чужд.

Само преди 33 години Грузия придобива независимостта си от Съветския съюз. Сега Грузия е кандидат за членство в ЕС. Но този закон поставя екзистенциален въпрос за бъдещето на страната – с Русия или с ЕС, както твъди и самият президент на Грузия. Приетият закон е моделиран по подобен такъв в Русия, който Кремъл използва, за да потиска все повече опозицията и гражданското общество.Най-вероятно имате чувство, че цялото това нещо ви е плашещо познато. В България, същият руски закон се опитва да прокара и Коцето Копейкин от „Възраждане“.

Както в Грузия, така и в България, поддръжниците на този закон твърдят, че той е толкова нужен, за да има…прозрачност!  

Не сме сигурни с колко по-големи букви трябва да се напише, но всички видове организации, които получават финансиране от чужбина, включително и медиите, са абсолютно прозрачни. Ясно е от къде, кой, кога и колко получава.

Така че, точно с руски маниер, този закон не цели никакво „просветляване“, защото то си е достатъчно светло. Целта е най-обикновена репресия. Само крачка преди Костадинов да тръгне с печат „Враг на народа“. А официален списък с руските четирихилядници анализатори-политици-журналисти… няма. Не че не си ги знаем.

Приемането на този закон в Грузия най-вероятно ще унищожи нейния път към ЕС и ще я задърпа обратно към путинска Русия. Когато същият закон се предлага в българския парламент, поне е ясно кой в коя посока бута страната ни. В България предстоят избори и чувството за зависимост от Русия не е само чувство, защото ни крещи свирепо в лицата от десетки разклонения на масовата комуникация.

Манолова и Григорова вият жално пред съборения паметник на Съветската армия в центъра на София, Волгин ще представлява България в Европа, Митрофанова паркира бронирания мерцедес на Альоша на 9 май, а църковно лице се пуска на лайв от Червения площад в Москва…

Червените рози пред МОЧА – Манолова и Григорова (видео)

Та така, когато гледаме какво се случва в бивша съветска държава тръгнала към Европа като Грузия, е добре да чуем поредното предупреже за България, което в един момент може да се окаже последно.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • .

    21 Май 2024

    Не мога да разбера защо ги базикате че са спонсорирани от америка за България. Това е само част от бюджета им – проблема е че по стара българска традиция сме по-католици от Папата. Т.е. те наистина вярват в пропагандата която изповядват и не мисля че някой ги напътства. И със „статийките“ си промиват мозъци на не чак дораслите малчугани (с промити мозъци от екрани и друсане). Иначе те забравиха да отразят интервюто на Путин с Тъкър та някакви записи ли :D Иначе и аз забелязах че изобщо отразяването на „инцидента“ (като караш с 200 е нещо умишлено не инцидент) беше някак си така… „бе нека почакаме да видим да не бързаме“… Май ще се окаже че линията на влияние е същата… Направо звучи нереалистично – чак до толкова ли да е влиянието?! Нали на малкото закръглено момиченце с приятното гласче му връчиха награда някаква за журналистика дори ?

Покажи всички Скрий

Реакции