<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226554" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЦСКА внесе не...

“Булгаргаз” дава месец на “Газпром” да изплати щети за 400 млн. евро (видео)

16 Май 2024
0 70

“Булгаргаз” дава месец на “Газпром” да изплати щети за 400 млн. евро. “Булгаргаз” претендира обезщетение заради прекратяването на доставките на природен газ в края на април 2022 г. Това съобщи министъра на енергетиката Владимир Малинов на брифинг днес.

На “Газпром експорт” ще бъде даден срок от 1 месец да уреди доброволно претенцията. Ако не бъде постигнато съгласие, ще бъде заведено арбитражно дело в Париж. Това обясни енергийният министър, като уточни, че смята забавянето от 2 години за “меко казано, неприемливо”.

&#8220;Булгаргаз&#8221; дава месец на &#8220;Газпром&#8221; да изплати щети за 400 млн. евро (видео)
Снимка: Милена Стойкова/БТА (ПК)

Разпространиха споразумението между “Булгаргаз” ЕАД и турската “Боташ”, подписано лично от служебния енергиен министър

Малинов обясни, че тези претенции са на базата на правен и финансов анализ, в подготовката на който са ползвани услугите и на международни адвокатски кантори.

От екипа на министъра съобщиха, че най-вероятно увеличението на тока за битовите потребители ще е с 8%, като министерството е входирало в КЕВР документи, които показват оптимизация на разходите на “Булгаргаз” от изгодни договори за внос на втечнен газ.

Още в понеделник АЕЦ “Козлодуй” ще изтегли внесеното заявление в КЕВР. С него се искаше повишение на цената на тока за бита с 30% от 1 юли. Вместо него ще бъде внесено друго заявление, съобщи Малинов. Той каза, че със сигурност новото заявление няма да предвижда такъв ръст в цената, като разходите на централата ще бъдат оптимизирани, без това да поставя под въпрос сигурната ѝ работа.

Видео: “Дневник”

“Булгаргаз” дава месец на “Газпром” да изплати щети за 400 млн. евро

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции