<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226617" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Шефът на "Пир...

Google подкрепи българския INSAIT с 1 млн. долара за студентски стипендии

16 Май 2024
0 143

Google подкрепи българския INSAIT с 1 млн. долара за студентски стипендии. Българският Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT получава допълнителна подкрепа от технологичния гигант. Още през февруари институтът обяви програма за талантливи кандидат-студенти в сферата на математика и информатика. В момента Google организира в София среща, посветена на най-новите тенденции в облачните технологии.

Google подкрепи INSAIT, когато институтът стартира през 2022 г. Това беше на база на репутацията на хората, които застанаха зад института, на обещанията, които трябваше да постигнем – да създадем институция в сферата на изкуствения интелект и информатиката на световно ниво. Две години по-късно, Google избират именно българския INSAIT за стипендиите, които дават”. Това каза в ефира на NOVA създателят на института INSAIT проф. Мартин Вечев. Той припомни, че институтът има публикации в най-престижните изследователски и технологични конференции, където е публикувана технологията за chat GPT.

Google подкрепи българския INSAIT с 1 млн. долара за студентски стипендии

Идеята на INSAIT е да изгради изследователска и технологична институция на световно ниво. Много хора не вярваха, че това е възможно, но две години след откриването на института, това вече е факт. INSAIT постави България на световната технологична карта”, обяви проф. Вечев.

По негови думи изкуственият интелект е инструмент, който трябва да се използва отговорно, като той служи за подобрение качеството на живота на хората.

Amazon дари 1 милион долара на Софийски университет

Google подкрепи българския INSAIT с 1 млн. долара за студентски стипендии

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции