<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226703" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Взеха оконча...

И последният лифт към Витоша окончателно спира

17 Май 2024
0 729

И последният лифт към Витоша окончателно спира. Симеоновският лифт, който стигаше от подножието до високите части на планината, повече няма да работи, съобщи Mediapool.

Съоръжението е спряно още от миналата година.

Това е поредният и последният лифт към Витоша, който окончателно спира да функционира. Преди това същото се случи с Княжевския и с Драгалевския лифт.  

И последният лифт към Витоша окончателно спира
Снимка: Скрийншот, сайт “Витоша ски”

За окончателното спиране на Симеоновския лифт е обявила базираната в Италия фирма “TechnoAlpin”, собственик на дружеството “Витоша ски”, което притежава съоръженията на Витоша. Фирмата твърди, че причината е липсата на части за поддръжката на кабинковия лифт, който качваше туристите от софийския кв. “Сименово” до Алеко.

Въжето на лифта “Симеоново – Алеко” е замръзнало

Алтернатива на екологичния въжен транспорт остават общинските автобусни линии до Витоша и колите, които редовно задръстват пътищата в планината през зимата, когато хората се качват, за да карат ски. Другият начин за достъп до Витоша е пеша.

До момента управата на “Витоша ски” в България обясняваше, че лифтът е спрян, тъй като един от двигателите му изгорял. Поправката отнемала време заради сериозната възраст на съоръжението. Последно през януари изпълнителният директор на “Витоша ски” Ян Калчев обясни пред БНР, че ремонтът на двигателя е пред финал, той ще бъде монтиран отново, но следвал дълъг период на синхронизиране с другия мотор на лифта. 

Съдът реши, че “Витоша ски” трябва да възстанови Драгалевския лифт

И последният лифт към Витоша окончателно спира
Снимка: Facebook / Витоша ски

На сайта на “Виоша ски” липсва официална информация по въпроса. Там е написано само, че в момента нито едно съоръжение не работи заради профилактика, а нова информация ще има в началото на юни. Служителите, отговарящи на телефона на долната станция на лифта, пък казват, че кабинката ще е извън строя поне до следващата зима.

Когато в началото на зимния сезон в края на миналата година лифтът беше неочаквано спрян, новоизбраният тогава столичен кмет Васил Терзиев нареди проверка на обстоятелствата, довели до това. Резултати така и не бяха обявени. А от общината повече от месец не отговорят за съдбата на Симеоновския лифт и на Витоша като цяло.

От “TechnoAlpin” казват, че са готови да инвестират сериозни суми във Витоша, за да се развива целогодишен туризъм и спорт. Дружеството изтъква, че основните пречки това да не се случи, са законите в страната и планът за управление на парк “Витоша”. Оттам изрично уточняват, че нямат намерение да строят нови хотели и хижи на Витоша. А само да модернизират спортните съоръжения и туристическа инфраструктура. 

Италианската фирма съобщава, че ще бъде подготвен проект за подмяната на лифта. Опитът до момента обаче показва, че ако въобще се случи, реализирането на такава идея може да отнеме години.

И последният лифт към Витоша окончателно спира

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • гост

    17 Май 2024

    хората откога говорят че трябва нов

Реакции