<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226737" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин беше по...

Русия пак размаха пръст на България

17 Май 2024
0 1071

Русия пак размаха пръст на България. “Управляващият режим всячески се опитва да “преформатира” Деня на победата в Ден на Европа, като напълно пренебрегва своите международни задължения за съхраняване на културно-мемориалните обекти”. Това се казва в специална позиция на говорителката на външното министерство на Русия “във връзка с мероприятията в България по случай 79-ата година от победата над фашизма”.

В текста се говори два пъти за “власти” и нито един път не е употребена думата “правителство”, пише Дневник. Изразът “режим” системно се употребява от Москва. Включително на редовните брифинги на външното министерство, изключително по адрес на Украйна като “киевският режим”.

В позицията от 16 май няма и споменаване, че в България краят на Втората световна война, победата над нацизма и почитане паметта на загиналите се отбелязва на 8 май.

Така е в цяла Европа, защото тогава е подписана безусловната капитулация на Германия.

Русия пак размаха пръст на България
Снимка: iStock

Денят на Европа, посветен на мира и единството, се чества в страните от Европейския съюз и в други държави не във връзка с края на войната, а с годишнината от историческата Декларация на Шуман. На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася реч, известна като Декларацията на Шуман. С нея предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС). Първата от поредица наднационални институции, довели до днешния ЕС. Мотивацията на включилите се държави е да се избегне поредна голяма война в Европа.

Говорителката Мария Захарова изтъква, че Москва “неведнъж споменава за съхранилата се в България – въпреки провеждания от властите на тази страна курс към пренаписване на историята – мощна антифашистка традиция”.

Следва изброяване на “мащабни тържества по повод 79-ата годишнина от победата, организирани от посолството на Русия в София съвместно с обединения на руски съотечественици и приятелски НПО”. С участието с “традиционен размах” на “стотици неравнодушни граждани” в “паметните акции, обхванали около 50 града”.

Споменават се “актове на вандализъм към паметници на героите от Втората световна война”. Виновниците “очевидно при сегашното ръководство на България едва ли ще понесат наказание”.

В заключение се прокарва обичайната за Русия линия да се твърди, че управляващите след демократични избори в България всъщност провеждали “линия, която не намира подкрепа у съзнателната част от българското общество”. А “гражданите помнят и ценят съветските воини-освободители и своите партизани”.

Конструктивните патриотични сили набират в страната все по-голяма популярност. Убедени сме, че гласът на здравия разум в края на краищата ще вземе надмощие над невежеството на войнстващите русофоби и техните покровители“. Това казва още Захарова.

Русия пак размаха пръст на България
Снимка: iStock

На редовния си брифинг на 8 май тя спомена руското посолство в България (и други държави) като пример:

Ако не бяха тези патриотични акции, които страната ни инициира, никой нямаше да разбере как са се развили събитията тогава. Всичко щеше да е пренаписано отдавна. Ако не се бяхме борили и казали, ако нашите доброволци (и не само доброволци) и държавни служители, дипломати, представители, включително и на неправителствени организации, не бяха обърнали такова внимание на това, ако не беше активността на загрижени граждани на различни места около опазването на паметниците. По време на Втората световна война те крият хора от нацистите. Сега крият паметници, които са били разрушени (или искат да бъдат премахнати): намират им място. Опитват се да ги инсталират на други места, понякога изкупуват терени, за да се организират нови паметници там. Ако всичко това не се беше случило, никой нямаше да има спомен за тези събития“.

Седмица по-късно тя пак говори за България. Като страна, в която Русия била оставена сама да се бори срещу “войната с паметниците” и оскверняването им. “Това не са просто паметници, там лежат воини от различни националности“, допълни говорителката на външното министерство на Русия.

Русия пак размаха пръст на България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • 20

    18 Май 2024

    Интересна статия. Еми не е лъжа, че се смесват различните събития и историята се очерня и изопачава. Да, действията на Русия сега не са добри, грозно е, нередно е да има война. Но историята си е история, различни управници, различно мислене, различно време. Тогава може и да били герои, а сега агресори, утре може би пак ще бъдат герои. Било, каквото било, не бива да омаловажаваме събитията сега, заради историята, нито да очерняме историята, заради събитията към момента.

Реакции