<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=226764" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Участничка в...

Доцент от УНСС: Цените на имотите са скочили с 60-70% за 5 години

18 Май 2024
0 312

Доцент от УНСС: Цените на имотите са скочили с 60-70% за 5 години. Думите са на доц. д-р Драгомир Стефанов. Според него понятието “балон” обаче не е най-точното, когато говорим за жилищния пазар у нас.

Тото търсил къща в Италия след скандала с Тити Папазов и подстригването на жени (видео)

Доцент от УНСС: Цените на имотите са скочили с 60-70% за 5 години

Той наблюдава, че през последните само 4-5 години растежът на цените на имотите е бил всяка година двуцифрен – по 10, 14, 15 процента. Преподавателят обаче изтъква пред БТА, че ръстът на доходите на населението в четирите големи града на България е по-голям.

“Все още доходите на населението растат по-бързо от цените на недвижимите имоти и това означава, че достъпността до жилища в България непрекъснато се подобрява. Сега със средна заплата, която по последни данни на националната статистика надхвърли 3000 лева за София, можем да си купим горе-долу един квадратен метър жилищна площ в среден апартамент, който в момента струва около 1500-1550 евро”, каза Стефанов.

Български абсурди: Сделките с имоти падат, но брокерите очакват повишаване на цените

Защо растат цените на имотите?

Доцентът казва, че на първо място се повишават цените на строителните материали и разходите за възнагражденията в сектор “Строителство”.

От друга страна, расте търсенето на недвижими имоти по няколко обективни причини. Сред тях това, че доходите на населението се увеличават. Съответно хората искат все повече да си купуват по-хубави, по-големи жилища. Който е живял досега в двустаен, иска да си купи тристаен. А който е бил под наем, иска да си купи жилище.

Третият фактор, според Стефанов, са рекордно ниските лихвени проценти по ипотечните кредити в България.

“Ние сме сред държавите с най-ниските лихвени равнища в целия свят, не просто в Европа. Към момента има лихвени проценти, които са и под 2,5 на сто. Но като цяло те са в границите между 2,5 и 3 на сто. Това е рекордно ниско не само в исторически план за България след демократичните промени. То е и прецедент в световен мащаб”, коментира експертът.

Доцент от УНСС: Цените на имотите са скочили с 60-70% за 5 години

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции