<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=227130" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Грузия забра...

Норвегия ще признае Палестина за независима държава

22 Май 2024
0 110

Норвегия ще признае Палестина за независима държава от 28 май. Това заяви министър-председателят Юнас Гар Стьоре, съобщи Reuters. Норвежкото външно министерство за момента не отговаря на молбата за коментар на медията.

Норвегия, която не е член на ЕС, отдавна заявява, че ще признае Палестина като държава, ако това има положително въздействие върху мирния процес между Израел и палестинците.

Държавата е близък съюзник на САЩ и през последните десетилетия нееднократно се е опитвала да съдейства за постигането на мир между Израел и палестинците. Миналия месец премиерът заяви, че страната му е готова да вземе решение за признаване на палестинска държава. Тогава още не беше определил кога да го направи.

Норвегия ще признае Палестина за независима държава

9 от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока – още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г.

Палестина е призната за независима държава от Малта, Кипър, Чехия и Словакия, Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Няколко страни от ЕС са напът да признаят държавата Палестина

Очаква се и други европейски държави да предприемат подобни стъпки.

Испанският министър-председател Педро Санчес ще обяви датата, на която Мадрид официално ще признае палестинската държава. Ирландското правителство също е свикало пресконференция в сряда, за да обяви решението си.

Норвегия ще признае Палестина за независима държава

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции