<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=227360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пореден висо...

Русия е атакувала сателитите на Илон Мъск

24 Май 2024
0 381

Русия е атакувала сателитите на Илон Мъск. Точно преди руските войски да преминат през украинската северна граница този месец, членовете на украинската 92-ра щурмова бригада са загубили жизненоважен ресурс. Сателитната интернет услуга Starlink , която войниците използват за комуникация, събиране на разузнавателна информация и извършване на атаки с дронове, се е забавила почти до спиране, пише The New York Times.

Управляван от SpaceX на Илон Мъск, Starlink е от решаващо значение за украинската армия от най-ранните дни на войната с Русия. Без пълното обслужване, казаха украински войници, те не могат бързо да комуникират и да споделят информация за изненадващото нападение и прибягват до изпращане на текстови съобщения.

Русия е атакувала сателитите на Илон Мъск
Снимка: iStock

В основата на прекъсванията: повишена намеса от Русия.

Тъй като руските войски постигнаха успехи този месец близо до Харков, вторият по големина град в Украйна, те са разположили по-мощни електронни оръжия и по-сложни инструменти за влошаване на услугата Starlink, обясняват украински официални лица. Напредъкът представлява сериозна заплаха за Украйна, която често успява да надхитри руската армия с помощта на фронтовата свързаност и други технологии, но е в отбрана срещу подновеното руско настъпление.

Смущенията представляват първият път, когато руснаците причиняват мащабни прекъсвания на Starlink. Ако продължат да успяват, това може да отбележи тактическа промяна в конфликта. Прекъсванията повдигат по-широки въпроси относно надеждността на Starlink срещу технически сложен противник.

Starlink работи чрез излъчване на интернет връзка от сателити, въртящи се около Земята. Сигналите се приемат на земята от терминални чинии с размер на кутия за пица. След това те разпространяват връзката като Wi-Fi рутер към лаптопи, телефони и други устройства наблизо.

Starlink предоставя на Украйна жизненоважна интернет услуга от 2022 г. Войниците разчитат на нея, за да насочват свързани с интернет дронове, които се използват за наблюдение. Също и като оръжие, наред с други задачи.

Русия е атакувала сателитите на Илон Мъск
Снимка: iStock

В интервю тази седмица Михайло Федоров, министър на цифровите технологии на Украйна, каза, че в момента Русия използва нова модерна технология срещу сателитите.

Руснаците сега „тестват различни механизми за нарушаване на качеството на връзките на Starlink, защото това е толкова важно за нас“, каза Федоров. Той не даде подробности за това, което нарече техните „мощни“ електронни оръжейни системи. Украйна постоянно комуникира със SpaceX за разрешаване на проблемите, добави той.

Обясненията за прекъсванията на Starlink в Украйна през последната година са различни. Някои смятат, че Русия е подобрила намесата в сигнала между сателитите и терминалите на Starlink на земята, използвайки мощни и прецизни заглушители. Други предполагат, че услугата е била прекъсната от специализирани електронни оръжия, монтирани на дронове. Те могат да объркат GPS сигналите на Starlink.

Рязкото увеличаване на използването на Starlink също може да влоши услугата. В някои случаи техническите ограничения, предназначени да попречат на руските сили да използват Starlink, са навредили на украинските войници по фронтовата линия. В други случаи прекъсванията могат да бъдат случайни, като например по-рано този месец, когато SpaceX съобщи за проблеми с обслужването в световен мащаб поради слънчеви бури.

Русия е атакувала сателитите на Илон Мъск
Снимка: iStock

Starlink даде на Мъск огромно влияние във войната.

Той контролира къде е достъпна сателитната услуга и може да избере да прекъсне достъпа. В някои случаи украинските официални лица са се обръщали директно към Мъск. Целта – да включи достъпа на Starlink при военни операции, за да могат да извършват удари с дронове през вражеските линии. Искания, които милиардерът не винаги е одобрявал. Правителството на САЩ, което закупи терминали Starlink за Украйна, понякога се намесва в преговорите.

Starlink не се продава директно в Русия. Но тази година украински официални лица публично изразиха тревога, че Русия използва терминали Starlink, закупени от трети страни.

Експертите предупредиха, че Украйна е прекалено зависима от една компания за такъв жизненоважен ресурс. Особено от такава, управлявана от някой толкова непредсказуем като Мъск. Но зависимостта на Украйна от Starlink едва ли ще намалее. Съществуват малко алтернативи за такова цялостно и надеждно обслужване.

Федоров обясни, че украинското правителство непрекъснато тества нови системи. Военните разполагат със специализирани системи за морски дронове, които са унищожили редица руски кораби в Черно море.

Но, разбира се, няма еквивалент за масово производство“, каза той.

Русия е атакувала сателитите на Илон Мъск

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции