<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=227542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лекари в Благ...

Има лекари, но не ги назначават: 50% от позициите в Спешна помощ стоят незаети (видео)

27 Май 2024
0 252

Има лекари, но не ги назначават: 50% от позициите в Спешна помощ стоят незаети. Това коментира пред NOVA д-р Теодор Цанков от Съюза на парамедиците в България.

За притеснителната статискита сигнализират българските парамдици. Още по-плашещо е, че 500 лекари трайно липсват от системата.

Липсващите места в системата не се запълват, а това да бъдат назначени специалисти е в ресора на директорите в спешните центрове. Според д-р Цанков голяма част от спешната медицинска помощ не е регламентирана и е необходима „реформа на база Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването”.

Близо 20% от лекарите у нас са пенсионери, сред тях и над 80-годишни

Има лекари, но не ги назначават: 50% от позициите в Спешна помощ стоят незаети (видео)
Снимка: Скрийншот, видео NOVA

„Никой от Съюза на парамедиците в България не може да си обясни защо директорите не искат да приемат реформа”, недоумява той.

Той споделя, че дори е искал да напише докторантура за спешен медик, но споделя, че няма информация, на която да стъпи като основа за своето изследване.

“Спешна помощ” отказа помощ – жена почина в такси на път за болницата

Днес е Световният ден на спешната помощ. По този повод беше извършена демонстрация в училище в Пазарджик. Демонстрантът е бивш командос и единственият кмет-парамедик у нас – Цвятко Луджев.

“Парамедикът е мостът между пострадалия и лекаря. Той не лекува, а оказва първа долекарска помощ и транспортира пострадалия до лечебно заведение”, сподели кметът. По думите му има около 2000 кадри, които са завършили специалността, но не са назначени.

„Голяма част от тях емигрират, защото в България няма как да практикуват”, коментира той.

Проблемът с липсата на кадри в спешните центрове не е отскоро! Изглежда, че директорите на болници вместо да се опитат да го разрешат, го задълбочават още повече! Необяснимо е защо! И после се чудим защо хора си отиват? Вината не винаги е на специалистите, а на цялата система! Държава, която не може да осигури спешна помощ на своите граждани – жалко е!

Има лекари, но не ги назначават: 50% от позициите в Спешна помощ стоят незаети

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции