<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=227670" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Путин подхвъ...

Грузия прие спорния закон за чуждестранните агенти въпреки протестите

28 Май 2024
0 53

Грузия прие спорния закон за чуждестранните агенти въпреки протестите. Парламентът отхвърли ветото на президента Саломе Зурабишвили. Това разгневи хилядите протестиращи пред парламента и застраши стремежа на страната към Европейския съюз (ЕС), пише Свободна Европа.

Управляващата партия „Грузинска мечта“ очаквано прокара отмяната на ветото в съюз с формацията “Демократична Грузия”, с която имат 84 от 150-те места в парламента. Точно толкова гласуваха за отмяна на ветото на Зурабишвили, като за целта беше необходимо обикновено мнозинство от 76 гласа.

Одобрението на закона се случва въпреки призивите от страна на ЕС и няколко държави членки към грузинските депутати да не отменят ветото върху закона, често наричан „руски“ заради приликата му със законодателството, въведено от Кремъл за заглушаване на опозицията и свободата на словото.

Грузия прие спорния закон за чуждестранните агенти въпреки протестите

Мечтата на Копейкин за руски закон за чуждестранните агенти стана реалност в Грузия (видео)

Сега законът се връща при прозападната президентка Зурабишвили, за да бъде подписан. Ако тя откаже, каквото се очаква, председателят на парламента – депутатът от „Грузинска мечта“ Шалва Папуашвили, може да го подпише и да го публикува.

Стотици предимно млади протестиращи, които скандираха „Не на руския закон!“ и „Роби!“, развявайки грузински знамена и знамена на ЕС, се събраха мирно пред задния вход на парламента на фона на силно присъствие на полиция за борба с безредиците.

Законът ще изисква от организациите на гражданското общество и медиите, които получават повече от 20% от финансирането си от чуждестранни източници, да се подложат на надзор, който може да включва санкции за все още неопределени криминални престъпления.

Критиците твърдят, че законът е внесен от „Грузинска мечта“, основана от приятелски настроения към Русия грузински магнат Бидзина Иванишвили, за да затвърди властта на партията преди изборите по-късно тази година, които се смятат за решаващи за евроатлантическия път на Грузия.

„Грузинска мечта“ настоява, че продължава да се стреми да се присъедини към западните институции и че законът има за цел само да увеличи прозрачността на финансирането на неправителствени организации.

Гражданското общество на Грузия от години се стреми да отдалечи страната от влиянието на Русия, която все още държи хиляди войници в Южна Осетия и Абхазия – два отцепнически грузински региона, които Москва призна за независими държави след петдневна война с Тбилиси през 2008 г.

Както САЩ, така и ЕС предупредиха „Грузинска мечта“, че пренебрегването на критиките и жестокото разправяне с протестиращите ще има негативни последици.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Грузия прие спорния закон за чуждестранните агенти въпреки протестите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции