<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228027" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пускат два пл...

Съвсем нова концертна зала ще бъде изградена срещу Централна гара

31 Май 2024
10 991

Съвсем нова концертна зала ще бъде изградена срещу Централна гара. Тя ще разполага с 5000 места, пише Дневник.

Часове закъснения и закъсали пътници заради спрял ток на Централна гара в София (видео)

Фасадата ще гледа към бул.”Мария Луиза” и Предгаровия площад и ще е с височина 26 м. А назад покривът ще се издига до 35 м. Теренът е с площ 9.6 дка и обхваща квартала между улиците “Струга” и “Братя Миладинови”. Сега пространството е свободно и се ползва за паркинг.

Главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповед, влязла в сила на 3 май, с която е одобрен Подробен устройствен план (ПУП) на доната около гарата. С него се обособява урегулиран имот, който обединява общинските терени в обхвата на ПУП-а. Предназначението му е за “многофункционална концертна зала в зоната на Предгаровия площад”. Отделно там се обособяват още два квартала с частни имоти за жилищно и офис строителство.

“Концертната зала ще бъде със съответната акустика за класическа музика. Но ще е и многофункционална – за различни други събития, за да е рентабилна”, обясни кметът на район “Сердика” Момчил Даскалов. “Избраното място е с метростанция и е близо до центъра, където вече няма свободни терени за такива големи публични обекти”, смята той.

Съвсем нова концертна зала ще бъде изградена срещу Централна гара
снимка: Дневник

Ул.”Опълченска” ще продължава с тунел под Централна гара

Идейният проект за предгаровото пространство е на студио “А А архитекти” на Ангел Захариев и Асен Милев. Спечелил конкурса на фондация “Визар – Европейски награди за българска архитектура” през 2018 г. Международно жури с председател арх. Данте Белини от Италия отличи проекта, защото развива цялостна концепция за оживяване на неразвитата зона около Централна гара. И предлага решение за пробив с тунели и естакади под и над жп линиите към неусвоените северни територии.

Първо се предвижда пробив на ул.”Опълченска” – автомобилният тунел ще минава под гарата. И ще излиза на бул.”История славянобългарска”, където е ТЕЦ “София”. Вариантът на предишния кмет Йорданка Фандъкова за инсталация за горене на боклука на София там отпадна. И няма пречка за транспортно свързване на северните части на града с центъра.

Автомобилното движение, идващо от надлез “Надежда”, ще се отклони вдясно по бул.”Христо Ботев”. Така пространството пред гарата ще може да се озелени и да стане пешеходна зона.

“Сега е приключила градоустройствената процедура за този ПУП, която е по член 16 на Закона за устройство на територията (ЗУТ)”, обясни главният архитект на район “Сердика” Хатидже Ахмед-Хаджиева. Следва служебно да се измени кадастралната карта за всички имоти, които са претърпели промени заради групирането на общинските в един за концертната зала. “Строителството ѝ вероятно ще започне в следващия мандат (след 2027 г.), защото процедурите са бавни”, прогнозира кметът Даскалов.

Кметът на “Сердика”: Ротондата не може да чака

До края на тази година Даскалов е решен да съживи запуснатото пространство на Ротондата пред гарата. “Не можем да чакаме. Много магазини са изоставени. На втория етаж на Ротондата системата за оттичане на водата е разбита. Първо ще поправим течовете, ще сменим осветлението с по-силно. Ще боядисаме цялото пространство. Намерението ни е да дадем общинските магазини, към които сега няма интерес от бизнеса, на неправителствени организации. На клубове – само и само да имат стопани и присъствие на хора, за да се обживее мястото. Това ще стане до края на годината”, обеща кметът.

Браво! Още една зала за културни мероприятия никога не е излишна!

Съвсем нова концертна зала ще бъде изградена срещу Централна гара

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции