<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22804" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Адвокатка пе...

Господарите разследват сечта във вододайната зона на язовир Искър

22 Юли 2016
0 10494

Преди около 60 г. гората около язовир Искър е била посадена, за да спира свлачища. Днес около вододайната зона на язовира се секат дървета и се прокарват пътища за строежи. Питаме се дали това е незаконна сеч или всичко е опаковано в разрешителни?

 

Търсим кмета на най-близкото село – Долни Окол. Това е Данчо Димитров, който е кмет от 1959 г. до днес и е видял много неща. Той ни разказва малко повече за историята на язовир Искър.

 

Още през 1957 г. държавата плаща на собствениците отчуждените им земи. Сега обаче тези земи, които са във вододайната зона, се връщат. След като ги получат, хората веднага ги продават на политици и бизнесмени. Така някои хора съвсем законно се сдобиват с парцели в гората по брега на софийското море.

 

"Има нещо връщано като имоти в последните години. Според мен е нередно. Това е питейната вода на София", казва кметът Данчо Димитров.

 

Язовир Искър е проектиран от хидроинженер Иван Иванов, който е и кмет на София до 9 септември 1944 г. Народният съд му налага доживотен затвор, но комунистите трябва да построят бъдещият язовир Сталин и молят Москва за съветски специалист. От там казват, че Иван Иванов е световна величина и така всеки ден милиционери започват да го извеждат от килията, за да проектира градежа на язовирната стена. Заради опасност от свлачища той залесява и така укрепва голите полета покрай язовира. Тази гора сега е реституирана и някои собственици вече я изсичат, за да си отворят строежи на вили.

 

Вижте още:

 

СЕЧ И СТРОЕЖИ ЗАПЛАШВАТ ПИТЕЙНАТА ВОДА НА СОФИЯ

 

 

РЕМОНТ НА ЯЗОВИР МОЖЕ ДА СТРУВА ДО 2 МЛН. ЛВ. ЗАРАДИ НЕХАЙСТВОТО НА ДЪРЖАВАТА

 

ОБЕЗОПАСИХА ЯЗОВИР СЛЕД РЕПОРТАЖ НА ГОСПОДАРИТЕ

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции