<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228185" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кандидат за о...

Клаудия Шейнбаум, потомка на български евреи, е първата жена президент в историята на Мексико

03 Юни 2024
0 112

Клаудия Шейнбаум, която е с български корени, стана първата жена президент в историята на Мексико, съобщава БТА. Шейнбаум спечели около 58-60% от гласовете според данни на Националният избирателен институт.

Тълпи от поддръжници, развяващи знамена, пяха и танцуваха под звуците на мариачи на централния площад в Мексико сити. 61-годишният бивш кмет на Мексико сити, учен по образование, води с над 30 пункта пред основната си съперничка от опозицията Сочитъл Галвес. Шейнбаум води и с около 50 пункта единствения мъж, кандидат за президент Хорхе Алварес Майнез.

Управляващата партия в Мексико МОРЕНА обяви Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя, съобщи “Ройтерс”. Лидерът на политическата формация Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че тя побеждава с „много голяма“ преднина.

Клаудия Шейнбаум, потомка на български евреи, е първата жена президент в историята на Мексико
Източник: Instagram / Claudia Sheinbaum

Клаудия Шейнбаум: Кандидатът за президент на Мексико с български еврейски корени

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди общински представители, са и най-кървавите в съвременната история на страната. По време на кампанията са убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията.

В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла. Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред основния си конкурент Сочитъл Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност. Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

Клаудия Шейнбаум, потомка на български евреи, е първата жена президент в историята на Мексико

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции