<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=22824" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ценко Чоков на кметска заплата и в ареста, не могат да го уволнят

25 Юли 2016
0 13001

Кметът на село Галиче Ценко Чоков е в ареста от края на май като тартор на организирана престъпна група за рекет, палежи и побоища, но той все още е кмет на Галиче и дори му се начислява заплата, пише в. “24 часа”.

 

 

Официално той е в отпуск – ден преди да бъде гледана мярката му за неотклонение, в общината постъпило заявление от него да използва 30 дни от полагащия му се годишен отпуск. 

 

“Да, има такова заявление и в него няма нищо нередно – каза кметът на Бяла Слатина Иво Цветков. – По закон можем да отстраним Чоков от заеманата длъжност, ако по каквито и да е причини той не изпълнява длъжността, за която е избран. Сега обаче това няма как да стане. Първо трябва да изтече разрешеният му отпуск, после ще видим още колко време няма да може да изпълнява кметските си задължения, за да решим какво да правим.”

 

Междувременно на 21 юли вечерта от областната дирекция на полицията във Враца дойде новината, че Красимир Йончов, шеф на районното управление в Бяла Слатина, към което е и Галиче на Чоков, е подал оставката. Нито дирекцията, нито напусналият обясни причините. Оставката обаче дойде часове след поредния див екшън, разиграл се в с. Галиче. Връзката между двете събития е очевидна.

 

 

Докато отивал да си купи цигари от нощно заведение, 30-годишният Цветомир Таралански-Цоло бил нападнат от трима. Те го събарят на земята и го млатят жестоко, където сварят, с ритници, юмруци, бият го по главата с дръжка от брадва. Според свидетели в бруталния побой участвали Спас Чоков – по-големият син на Ценко Чоков и братята Георги и Йордан Николчеви.

 

“Пръв Спас налетя на Цоло и го удари – разказва очевидецът на жестоката разпра Станислав Министерски. – Докато братята го биеха, му викаха, че вече дължи за потрошената им кола две хиляди лева, а Спас му рече, че трябва най-после да се научи да не говори много.”

 

Историята с колата е отпреди 3 години. Тогава Таралански карал дадено му от братята “Ауди”, за да го изпробва, но се блъснал в ограда и смачкал предницата на старото немско возило. Николчеви огледали щетите и поискали Цоло да им даде 300 лв. за ремонта. Получили ги още на другия ден. Според хора от селото историята била забравена. До онзи ден.

 

С тежки рани по главата, сцепена устна и вътрешни травми пострадалият се лекува в болницата в Бяла Слатина. Именно там на болничното му легло го намира само два часа след побоя старият авер на Ценко Чоков и общински шеф на ДПС Касъм Касъмов. Посланието на циганския тартор към Цоло е недвусмислено. Трябва изобщо да забрави за участието на Спас Чоков в екшъна и да не го споменава пред разследващите. Иначе ще страда цялото му семейство.

 

Според пожелал анонимност отлично осведомен източник именно намесата на Касъмов е станала причина и за оставката на полицейския шеф в Бяла Слатина. Засечен бил разговор между Йончев и депесарския лидер, в който двамата се уговарят Спас Чоков да не бъде привличан като отговорен за побоя и да не бъде задържан в ареста. Което и става.

 

След поредица разпити в Галиче след побоя в ареста на полицейското управление са задържани само двамата братя Николчеви и срещу тях е образувано досъдебно производство. Спас Чоков дори не е разпитван по случая, а майка му Цветелина Нелова упорито твърди, че синът ѝ изобщо не бил излизал от дома си през нощта. Според Нелова побоят над Цоло бил постановка на противниците на Чокови в селото, които искали непрекъснато да поддържат напрежението и да стоварват вината върху семейството ѝ.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции