<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228250" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха на...

Румъния осъди 88 души за корупция в последните два месеца

04 Юни 2024
0 90

Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния съобщи днес, че през март и април по дела за корупция са били осъдени окончателно 88 души, предава БТА.

Обвиняемите са осъдени чрез 58 окончателни съдебни решения за престъпления като вземане и даване на подкуп, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение, злоупотреба с европейски фондове, се посочва в изявление на антикорупционната прокуратура.

Румъния осъди 88 души за корупция в последните два месеца
Национална дирекция за борба с корупцията. Източник: Facebook / Direcția Națională Anticorupție.

Наложените от съда наказания варират от една до пет години, с отлагане на изпълнението на присъдата. Сред осъдените лица са зам.ректор на университет в Букурещ, директор на национална компания, двама директори на обществени институции, четирима полицаи, съдебен изпълнител, двама кметове на общини и осем държавни служители, се посочва в изявлението.

Коментарът на “Господарите”

Междувременно в България се занимаваме с едни и същи лица от десетилетия. Властимащите са институционализирали корупцията и са я превърнали в разменна монета.

Според доклад на Центъра за изследване на демокрацията административната корупция в страната е достигнала връх. Незасегнати лица няма. Подкупи и натиск съществуват на всички нива в държавата – през физическите лица, малкия и среден бизнес, до големите предприятия. Да не говорим за държавния апарат.

Център за изследване на демокрацията: Корупцията в страната достигна връх

Данните сочат и за криминална и политическа намеса в съдебната система. Тя парализира усилията за премахване на завладяването на държавата и за постигането на напредък в разследването на знакови дела“.

Румъния осъди 88 души за корупция в последните два месеца

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции