<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228268" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Фандъкова е р...

Терзиев пое вината за промяната на движението по “Патриарх Евтимий” (видео)

04 Юни 2024
0 229

Терзиев пое вината за промяната на движението по “Патриарх Евтимий”. Столичният кмет заяви пред bTV, че отговорността за проблемите с реорганизацията на движението в центъра на София е негова и на ресорния заместник-кмет.

“Не съм доволен от това, което свършихме при реорганизацията на движението по “Патриарха”. Мен са ме учили да казвам “извинявайте”, мисля, че в този случай е необходимо”. Това каза искрено Васил Терзиев.

“Допуснахме грешка. Отговорност носим аз и зам.-кметът по транспорта, важно е да се отстранят проблемите и хората да се успокоят”, допълни той. 

Терзиев пое вината за промяната на движението по &#8220;Патриарх Евтимий&#8221; (видео)
Снимка: Скрийншот, видео bTV

“Направихме го много бързо, без обсъждане, стъпихме на стари дискусии, трябваше да се направи обществено обсъждане… Няма някакво упорство от моя страна, искам да успокоя хората. Ще отида пак при протестиращите да обсъдим промените, това, което видях, е, че хората нямат нищо против велоалеята”, обясни кметът. Той обяви, че улица “Фритьоф Нансен” ще остане еднопосочна.

Кметът на София изрази готовност да върне старата организация.

“Ако старата организация на движението по бул. “Витоша” е по-добра, сме готови да я върнем, но трябва да бъде защитено и правото на велосипедистите“, уточни Терзиев.

Протестиращите нямат проблем с велосипедните алеи и с по-бързото придвижване на градския транспорт. Едни предлагат да има две ленти за автомобилите – едната да е за градския транспорт, но тя да е пресечена, за да може трафикът да се отича по-бързо“, обясни той. 

Столичният кмет поясни, че се работи за цялостно преосмисляне на системата за паркиране в центъра на София и че в Столичния общински съвет предстои дебат по темата.

Терзиев пое вината за промяната на движението по &#8220;Патриарх Евтимий&#8221; (видео)
Снимка: Милена Стойкова/БТА (ЕВ)

“Важно е да защитим правата на живеещите в центъра хора, защо не искаме центъра на столицата да се обезлюди – една тенденция, която се наблюдава в други европейски столици. Например ще се дискутира да има зони за временно паркиране, за да могат магазините да бъдат зареждани със стоки или човек да си разтовари покупките”, коментира кметът. Той не беше категоричен дали предстои в почивния ден неделя също да бъде въведена синя и зелена зона. 

За раздаването на безименни карти за беплатно паркиране в синя и зелена зона от Фандъкова

Кметът на София коментира и тази тема, която вчера стана известна за обността. По повод безплатните карти за паркиране в центъра, Терзиев каза, че той знае за над 170 такива издадени карти, за които обаче не се знае на кого са издадени. 

“Има два типа карти за паркиране в „Синя зона“. Едните са регламентирани с решение на Столичен общински съвет. Те касаят колите на общинската администрация. На тези карти са изписани номерата на тези служебни автомобили и така те могат да паркират в столицата“, обясни той. Според него обект на дискусия и напрежение са станали картите, които са без номерата на колите, защото те са безотчетни и няма яснота, коя карта на кого е предоставена.

Фандъкова е раздавала стотици безименни карти за безплатно паркиране в синя и зелена зона (видео)

ГЕРБ вчера излязоха веднага с позиция, в която отричат да имаът намеса в този казус. Оттам заявиха, че безотчетните карти са раздавани на службите и на жители на центъра, които са дали двора си за ползване от детска градина, Терзиев каза, че това са единични случаи и че причините за раздаването на повечето безплатни карти са неясни. 

„Някои са давани на служители в различни служби, което е нормално, но има и такива карти, които не е ясно на кого са предоставени – те са били записвани в някаква тетрадка, което не смятаме, че е добра практика. Те са раздавани от ЦГМ и са разписвани от кмета“, обясни Терзиев.

Колоездачите са “за” новите велоалеи в центъра на София

Радваме се да видим, че столичнят кмет поема отговорност за промяната на движението в центъра. Новата организация предизвика разнопосочни реакции в обществото. Вълна от недоволство и ежедневни протести засипват столицата. Част от хората защитават промените, а друга се обявяват против тях. Хората настояват за по-чист въздух, а опозицията – за паркоместа. В действителност изглежда невъзможно желанията на всички да бъдат удовлетворени. Предстои да видим какъв компромисен вариант ще измисли местата управа.

Терзиев пое вината за промяната на движението по “Патриарх Евтимий” 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции