<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228491" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борислав Вел...

Световната атлетика планира ново първенство с рекорден награден фонд

06 Юни 2024
0 57

Световната атлетика планира ново първенство с рекорден награден фонд. Очаква се то да доведе до значителни промени в спортния календар.

Това се случва само два месеца след като World Athletics съобщи, че за пръв път на олимпийски игри лекоатлетите ще получават премия за златен медал. Сега намерението е да се организира нов световен шампионат – Ultimate Championship.

Новото елитно събитие ще има рекорден награден фонд – 10 млн. долара. Първото му издание трябва да бъде през септември 2026 г. с участието на 400 атлети от 70 държави в унгарската столица Будапеща.

Българската лека атлетика с нов шеф

Президентът на световната атлетика лорд Себастиан Коу заяви, че в спорта предстоят стратегически промени. Целта е календарът да се разшири с по-динамични състезания.

От World Athletics уточняват, че Ultimate Championship ще се проведе в рамките на три дни. Форматът е предназначен да разшири глобалната привлекателност на леката атлетика в момент, когато спортовете се борят усилено за фенове, зрители и търговски партньори.

Ивет Лалова стана част от управлението на световната атлетика

Освен наградния фонд от 10 млн. долара Световната атлетика заяви, че събитието ще бъде платформа за атлетите да популяризират собствените си спонсори, да създават собствено съдържание и да увеличават приходите си извън пистата.

Шампионатът ще завърши летния сезон на леката атлетика и ще добави още едно топ събитие към списъка на Световната атлетика. Намерението е състезанието да се провежда на всеки две години. Това означава, че второто издание ще се състои след Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

“Искам повече лека атлетика, искаме атлетите да се състезават редовно”, заяви лорд Себастиан Коу на пресконференция, организирана за обявяване на плановете. “Искам да им дам по-големи възможности да се състезават, и то за по-дълъг период от сезона. Както и възможност да завършат сезона с повече пари в джоба си“, допълни той.

Видео: X

Световната атлетика планира ново първенство с рекорден награден фонд

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции