<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228495" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Регистрацият...

Младежи създадоха сайт, който проверява дали лъжат българските политици (видео)

06 Юни 2024
0 222

Младежи създадоха сайт, който проверява дали лъжат българските политици. Идеята хрумва на група млади мъже, които живеят в Германия, но следят отблизо политическия процес в България.

Те са пример, че предстоящите избори за национален парламент вълнуват не само българите у нас, но и тези, които живеят в чужбина. В разгара на предизборната кампания група група приятели разказват пред bTV за идеята си да проверяват истинността на изказванията на българските политици.

Младежите правят това вече четири години. А резултатите публикуват на създадената от тях платформата „Лъжеш ли?’“. Целта им е да помогнат на всички да разберат дали твърденията на българските политици са истина или не.

Те са завършили различни специалности като икономика, политология и дори медицина. Проверката на факти правят без никаква финансова облага.

Младежи създадоха сайт, който проверява дали лъжат българските политици (видео)
Снимка: Скрийншот, видео bTV

Първоначалната идея за сайта хрумва на Даниел Янев след поредицата от граждански протести и избори в България.

„Така беше широко разпространено мнението, че българските политици лъжат и аз си казах, че е добра идея да проверим дали българските политици лъжат, колко често го правят и да се създаде нещо като база данни с неверните твърдения на политици, която да се актуализира през годините редовно“, казва Даниел.

Радослав Евтимов е друг участник в проекта. „Ние сме доста активни и обсъждаме политически теми и помежду си в приятелските си кръгове и това изглеждаше като много добра възможност да се задействаме по въпросите, за които говорим“, споделя той.

Младежи създадоха сайт, който проверява дали лъжат българските политици (видео)
Снимка: Скрийншот, заглавана страница на сайт “Лъжеш ли?”

Избори ли? По-добре се скрийте, господа политици! (Коментарът на редактора)

„Аз вярвам много в свободата на словото. А където има свобода на словото, неизбежно възниква възможността за манипулация чрез дезинформация. И затова за мен е изключително важно едно общество да може да се справя, да разпознава дезинформацията и да не си позволява да бъде подведено от каквато и да е партия, независимо политическа или друга. И за мен „Лъжеш ли“ е начин да дадем пример на хората как да правят това“, допълва Тодор Иванов – друг участник.  

Четвърти младеж – Мартин Стоянов – отговаря на въпроса дали българските политици лъжат. Според него те „послъгват“ и често си позволяват да разпространяват спекулации и инсинуации.

Младите мъже споделят, че във всяко свободно време, в което не са на работа или нямат други задължения, проверяват информация. Това е станало част от тяхното ежедневие.

Поздравления за тези младежи, които искат да направят нещо добро за българския народ без да очакват нещо в замяна! Техният проект има чисти намерения и със сигурност е от полза на сънародниците ни! Очакваме с нетърпение резултатите от проверката на факти, които ще предаставят от тази предизборната кампания на на 08.06.2024г.!

Младежи създадоха сайт, който проверява дали лъжат българските политици

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции