<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228507" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Служебният к...

Служебният кабинет подписа важни договори за пренос на газ (видео)

06 Юни 2024
0 58

Служебният премиер Димитър Главчев и енергийният министър Владимир Малинов подписаха два договора, с които се поставя начало на реализацията на така наречения Вертикален газов коридор, предава NOVA. Той ще преминава през 6 държави като крайната дестинация е Украйна.

С подписването на документите започва проектирането и изграждането на част от необходимата газопреносна инфраструктура от Кулата до Кресна и от Рупча до Ветрино. Тя ще увеличи капацитета за пренос на природен газ в посока от Гърция към България и от България към Румъния.

“Булгаргаз” дава месец на “Газпром” да изплати щети за 400 млн. евро (видео)

Служебният кабинет подписа важни договори за пренос на газ (видео)
Източник: istockphoto / БТА

Споразуменията бяха подписани между газопреносния оператор „Булгартрансгаз“ и определените изпълнители – консорциуми между български и американски компании.

В бъдеще, в други енергийни проекти на територията на България сътрудничеството между страната ни и американски компании ще доведе до добри резултати. Ще бъде увеличен капацитетът – входният от Гърция към България и изходният от България”, заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов.

„Значението за България е значително. И сме предприели стъпки в тази посока. Съгласувахме гаранциите за 2025 година. Следва постановление на МС. Освен това съм създал с моя заповед Междуведомствена група на всички заинтересовани лица. Ние ще сме основен двигател, за да бъде технически обезпечен проектът.”, подчерта премиерът Димитър Главчев.

Подписването на договора днес е от съществено значение за спирането на транзитния руски газ през Украйна. Уверен съм, че през сътрудничеството си с водещи компании от САЩ и Украйна – до 2026 година този проект ще е въведен в експлоатация”, изрази увереност Кирил Равначки, изпълнителен директор на “Булгартрансгаз”.

Служебният кабинет подписа важни договори за пренос на газ (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции