<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228589" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето за какво ...

Няма вмешателство: Столична община отказа да унищожи хартия за машини от предишни избори

07 Юни 2024
0 2328

Няма вмешателство: Столична община отказа да унищожи хартия за машини от предишни избори. Броени дни преди изборите за национален и европейски парламент се заформи пореден скандал с внушения за опити за манипулация на резултатите и то при използването на машини за гласуване, коментира Mediapool. Поводът е отказът на Столичната община да унищожи неизползваните ролки с хартия за машинно гласуване от предходните два вота. Тоест – за депутати през април 2023 г. и за местна власт през октомври 2023 г.

Мотивът за този отказ е, че ролките с неизползвана хартия се съхраняват в едни и същи помещения с бюлетините от местните избори. А за резултатите от балотажа за кмет се води дело по искане на останалата на второ място Ваня Григорова. Именно по това дело е възможно да се стигне и до броене на бюлетините. А отварянето на помещенията без разрешението на съда може да бъде тълкувано като компрометиране на доказателствата по процеса.

След изборите бюлетините се правят на тоалетна хартия и салфетки (видео)

Затова от Столичната община заявяват, че ще изпълнят решението за унищожаване на неизползваните ролки за машинно гласуване след становище на съда. И настояват помещенията, в които те се държат, да бъдат охранявани денонощно от МВР.

Позицията на кмета Васил Терзиев обаче беше използвана първо от “Има такъв народ” (ИТН). А после от ГЕРБ за атака срещу ПП-ДБ и обвиненея за евентуална манипулация на резултатите през машините и хартията за тях.

Столичната община определи твърденията на представители на двете партии като “манипулативни”. Оттам добавиха и, че “не отговорят на действителността и създават алтернативна нейна версия”.

Атака от ИТН и ГЕРБ заради нареждането на ЦИК

Тошко Йорданов от ИТН обяви, че Столичната община е отказала да изпълни нареждането на ЦИК. Става дума за унищожаването на ролките с хартия за машинно гласуване. То е изпратено през май до всички кметове в страната. Йорданов видя в това възможност за манипулация на резултатите в полза на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), които подкрепят Васил Терзиев.

“Създават съмнения за честността на изборите. Писна ми да унищожават доверието в машинното гласуване, което въведохме ние”, каза Йорданов. Той прави препратка към скандала с кодовете за машините и удостоверяването им, който беше раздухан отново от ИТН. Това стана преди първия тур на местните избори през есента на 2023 г.

Няма вмешателство: Столична община отказа да унищожи хартия за машини от предишни избори
Снимка: Боян Ботев/БТА (ПБ)

Йорданов обяви, че формацията му е подала сигнал в ЦИК за отказа на Терзиев да се унищожат ролките с хартия. В четвъртък (6 юни) от ЦИК съобщиха, че са взели отново решение за унищожаването на тази хартия и са го изпратили на общината. Новото решение било в отговор на писмо от кмета Васил Терзиев. В него се обяснява, че според закона хартията няма как да бъде унищожена без нареждане от съда. Тъй като се води дело за резултатите от кметските избори.

Атаката на ИТН беше продължена от ГЕРБ. 

В последните дни ПП-ДБ и партията на Бойко Борисов си разменят през медиите обвинения в злоупотреби. Към това от ГЕРБ добавиха и твърдението, че “който държи ролките, той може да си разпечата и 200 хиляди бюлетини”. Както и че са се “подготвили да фалшифицират както кметските избори в София, така и парламентарните”.

Столична община е готова да изпълни нареждането, но чака разрешение от съда

“Столична община има пълна готовност да изпълни указанията от писмо на ЦИК за унищожаване на неизползваните остатъци от ролки хартия за машинно гласуване“. Това обясниха в специална позиция от общината днес (7 юни).

Очакваме съдействието на МВР и санкцията на АССГ, тъй като делото срещу решението на ОИК за избор на кмет на София все още не е приключило. А изборните книжа са част от доказателствата по него”, пише още в писмото.

Ето за какво гласувате, ако не гласувате

Допълва се още, че са се обърнали към съда за становище по писмото от ЦИК с указания за влизане в помещения, където се съхраняват посочените изборни книжа. Предоставят и писмото, което е с дата 6 юни. За днес е насрочено и поредното заседание по това дело. Не е ясно дали то ще е последно.

От екипа на Васил Терзиев допълват, че решението за унищожаване на неизползваните остатъци от хартията за машините не е единственото. Трябва и решение на ЦИК за отваряне на запечатаните помещения с бюлетини и книжа. Такова към момента нямало.

“Без разпореждане на АССГ относно достъпа, подобно неразрешено по установения ред влизане може да се отрази негативно на нормалното протичане на висящия пред същия съд съдебен процес поради откриването на възможност за твърдения за компрометиране на доказателства по него, респективно за постановяването на законосъобразно решение”, твърдят от общината.

Няма вмешателство: Столична община отказа да унищожи хартия за машини от предишни избори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • hjghjgh

    08 Юни 2024

    Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik

Покажи всички Скрий

Реакции