<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=228598" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече учениче...

Образователният министър похвали учениците за резултатите от матурите (видео)

07 Юни 2024
0 93

Тази година на зрелостния изпит по БЕЛ е отчетен най-високият резултат в брой точки, откакто се провеждат такива изпити – 58,48. Той е с няколко десети по-добър от досегашния рекорден резултат, отчетен през 2008 година“. Това заяви на брифинг министърът на образованието Галин Цоков.

По думите му миналата година този брой точки бил с 8,4 по-нисък, а именно – 50,12.

“По този начин средният успех по БЕЛ тази година е Добър 4,32, а миналата година беше 3,93. Тоест има едно сериозно нарастване на средния брой точки, достигнати от учениците, и се покачва средният успех.”, подчерта министърът.

Той отчете спад със 7 на сто на слабите оценки, с 6% – на средните, и намаляване на добрите оценки. „Забелязва се ръст на много добрите оценки. А отличните такива са 6,5 на сто”, обясни Цоков.

Образователният министър похвали учениците за резултатите от матурите (видео)
Източник: БТА

Ето кои са бисерите от матури 2024

„За втория зрелостен изпит по профилиран предмет средният брой точки е 67,18. Това съответства на Много добър 4,72. Миналата година броят точки е бил 62,11, а средният успех – Добър 4,48. Основното повишение на оценките се наблюдава при най-популярните изпити за втори предмет при зрелостниците – Английски език и Биология.”, отчете министърът. И добави: “По-висок е и резултатът по Математика”.

За НВО след 4 клас също се отчита скок на точките.

Средният брой точки по БЕЛ е 72,6, което съответства на Много добър 4,97, а по Математика точките са 70,53.”, подчерта Цоков.

Учениците, които имат отлични оценки и по двата предмета, са 15 570, което е с 50 на сто повече спрямо миналогодишния им брой.

Образователният министър похвали учениците за резултатите от матурите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • .

    07 Юни 2024

    Трябва да призная че министъра си го бива! Успява да намери положителното в отчайващото за да съобщи нещо приятно за ушото на непросветените. Истината е че са ПРОСТИ на ТОЯГА от липса на ценностна система и непрекъснато пилене на мозък през всичкото екран до което имат достъп! Хубав пример е „БЕЛ“ примерно – тежко ли ви много е да изпишете „български език и литература“ ? МЪРЗИ ГИ (и не само учениците) да изпишат „БЪЛГАРСКИ ЕЗИК“ но пък нали имат среден успех 4.32 ко?! Всичко е точно… Някои избират да ги нарекат функционално неграмотни аз предпочитам моята дефиниция с тоягата!

Реакции