<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229006" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Делян Пеевск...

Крайнодесни партии печелят вота в Западна Европа

09 Юни 2024
0 135

Крайнодесни партии печелят вота в Западна Европа. Това е факт в държави като Франция, Белгия и Австрия, пише Мениджър Нюз.

Бивша кметица отиде да гласува и я арестуваха

Крайнодесни партии печелят вота в Западна Европа

Франция

Френската крайнодясна партия “Национален сбор” печели убедително европейските избори във Франция с 32,4 процента от гласовете. Това става ясно от сондажа на френския Институт за изследване на общественото мнение (Ifop) и консултантската компания “Фидюсиал”.

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Еманюел Макрон “Ренесанс” с 15,2 процента. Трета е коалицията Социалистическа партия – “Плас Пюблик” с 14,3 процента.

Белгия

Там крайнодясната партия “Вламс беланг” остава втора на днешните избори за Федерален и Европейски парламент в Белгия, както и за регионални власти. Това е при 30 на сто от преброяването на бюлетините.

Австрия

Крайната десница в лицето на Австрийската партия на свободата (АПС) бележи изборна победа на евровота в Австрия, сочат първите прогнозни резултати.

Другите държави

В Германия ХДС/ХСД води в изборите за ЕП в Германия. “Алтернатива за Германия” печели второто място, сочат екзитпол проучванията в страната.

Управляващата дясноцентристка партия “Нова демокрация” печели изборите за Европейски парламент в Гърция, но с резултат, който е малко по-нисък от последните проучвания на общественото мнение преди вота, според екзитпол.

Проевропейската коалиция „Зелени леви“ – Партията на труда в Нидерландия печели най-много места – осем от общо 31-те, които ще има Нидерландия в новия Европейски парламент. Това сочат обявените тази вечер предварителни резултати на сайта на Европейския парламент към 18:24 ч.

Куриоз

Тик-ток звездата и инфлеунсър Фидиас Панайоту пък e голямата изненада на евроизборите в Република Кипър. Това сочат резултатите от екзитполовете на големите агенции.

Една седмица преди изборите за европейски парламент на въпрос за коя партия биха гласували на изборите 5,8% отговориха за Панайоту.

Екзитполовете тази вечер му отреждат между 15 и 18%, което го поставя на трето място. Първи е Демократичен сбор – ДИСИ с между 22 и 28%, следвана от Прогресивната партия на трудовия народ (АКЕЛ), която взима между 21 и 24%.

Крайнодесни партии печелят вота в Западна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции