<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229035" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте за кого...

Евроизборите тласнаха Франция към предсрочни избори (видео)

09 Юни 2024
0 134

Евроизборите тласнаха Франция към предсрочни избори. Reuters предаде, че президентът Еманюел Макрон разпуска парламента на Франция и свиква предсрочни избори. Те ще се проведат на 30 юни и 7 юли.

Реакцията на френския президент дойде след резултатите от евроизборите. По-рано за предсрочни избори призова лидерът на крайнодясната партия Жордан Бардела. Партията му “Национален сбор” печели убедително европейските избори във Франция с 32,4% от гласовете. Това става ясно от exit poll-a на френския Институт за изследване на общественото мнение. 

Далеч зад нея, с двойно по-малко гласове, на второ място остава центристката партия на президента Макрон “Ренесанс” с 15,2%. Трета е коалицията Социалистическа партия – “Плас Пюблик” с 14,3%.

Крайнолявата “Непокорна Франция” печели битката за четвъртото място с дясноцентристката “Републиканците”. Двете партии получават съответно 8,3 и 7 на сто от гласовете.

Ясни са първите изборни резултати от exit poll-овете (видео)

В Европейския парламент ще излъчат представители още “Еколозите”, с 5,6 на сто от гласовете, и крайнодясната “Реконкиста”, която получава 5,1 процента, прескачайки с малко минималния праг от 5 процента.

Еманюел Макрон нарече решението за разпускане на парламента “трудно”, но заяви, че има вяра в сънародниците си, в демокрацията и във Франция. “Разбрах посланието ви, чух тревогите ви и няма да ги оставя без отговор”, заяви държавният глава в обръщението, излъчено по водещите френски телевизии.

Той е категоричен, че резултатът от Европейските избори “не е добър за партиите, които защитават Европа, включително тази на президентското мнозинство”.

Евроизборите тласнаха Франция към предсрочни избори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции