<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229126" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Христо Ивано...

ЦИК: Обработени са 106 жалби и сигнали за нарушения в изборния ден (видео)

10 Юни 2024
0 131

Централната избирателна комисия счита, че изборният ден е протекъл нормално и спокойно. Независимо от постъпилите сигнали и жалби, комисиите са осигурили възможност на всички желаещи да упражнят правото си на глас. Това коментира говорителят на ЦИК Росица Матева.

В изборния ден са обработени 106 жалби и сигнали за нарушения. Те се отнасят най-вече до гласуването с машини, които не отпечатват правилно бюлетините, по думите на Матева.

Машините, с които не е гласувано в изборния ден, са 148. Става въпрос за 134 в страната и 14 в чужбина. Тепърва ЦИК ще направи анализ какви са причините те да не работят или да отпечатват по-къси бюлетини. Устройствата ще бъдат отделени, за да бъдат проверени.

ЦИК: Обработени са 106 жалби и сигнали за нарушения в изборния ден (видео)
Стоп кадър: ЦИК / facebook

Наказателният вот и “партията” на негласувалите в България (видео)

Според Комисията няма забавяне при обработване на резултатите.

Надяваме се, че този път секционните избирателни комисии са работили по-бавно, не са бързали и няма да има толкова грешки. Обработката на резултатите върви нормално. РИК имат 48 часа срок, в който да предадат протоколите си в ЦИК”, посочи Матева. Протоколите извън страната са обработени на 100% и започва повторното им въвеждане.

На 12 юни трябва да бъдат обявени резултатите от гласуването за членове на Европейския парламент и разпределението на мандатите. На 13 юни ще станат ясни получените гласове и разпределението на мандатите за българския парламент. Имената на новоизбраните евродепутати ще бъдат обявени на 14-и юни. На 16 юни – имената на новите 240 български депутати.

ЦИК: Обработени са 106 жалби и сигнали за нарушения в изборния ден

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции