<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229174" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 90-годишна баб...

„Вратата към ада“ расте застрашително бързо

10 Юни 2024
0 337

„Вратата към ада“ расте застрашително бързо. Става дума за кратера Батагайка в североизточен Сибир, който поглъща метър след метър от околностите си. Местните го наричат „устата“ или „вратата към ада“.

Според скорошно проучване, кратерът Батагайка в Сибир, Русия, се разширява по-бързо, отколкото учените са очаквали по-рано. Той е дълъг около един километър и дълбок около 100 метра. Открит е за първи път на сателитни снимки през 1991 г. Намира се в планината Яна, а земята в кратера е постоянно замръзнала, пише bTV.

Учените наблюдават термокарстовия процес в кратера. Това е явление, предизвикано от слягане и пропадане на земната повърхност или образуване на подземни кухини, вследствие на разтопяването на подземен лед или замръзнала почва на повърхността. Случва се при повишаване на средногодишната температура на въздуха. Също при увеличаване на амплитудата на колебанията на температурата на почвата.

Учените използват дистанционно наблюдение с висока разделителна способност от сателитни данни и дронове, геоложко структурно моделиране и полеви данни. Така те оценяват колко и какъв материал се размразява в мегаслягането, се посочва в доклада, публикуван от ScienceDirect.

Какво ще стане, ако сложиш 1000 градуса в шоколадово мляко? (видео)

Всяка година в кратера Батагайка се отделят до 5000 тона органичен въглерод. А според учените кратерът се разширява тревожно бързо.

От 1991 година изчисляваме средните скорости на промяна на различни участъци. Докато първоначално те се променяха със седем-десет метра на година, сега те достигат до трийсет метра“, коментират учените.

Според тях причината за промените в релефа са затоплянето на климата, „което се проявява чрез повишаване на температурата на въздуха и валежите в Арктика“.

В резултат на това „вечната замръзналост“ се размразява и се освобождава материал, „който е бил запазен в замръзнало състояние дълго време“.

„Вратата към ада“ расте застрашително бързо

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции