<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229314" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдът върна о...

Бананова компания е осъдена за финансиране на колумбийски паравоенни

11 Юни 2024
0 275

Бананова компания е осъдена за финансиране на колумбийски паравоенни. Chiquita Brands International е отговорна за финансиране на групировката Обединени сили за самоотбрана на Колумбия (AUC), противник на известната, превърнала се в политическа партия FARC. Това заключи американски съд като развръзка на гражданско дело, заведено от осем колумбийски семейства, чиито роднини са убити от AUC, пише Дневник.

Компанията трябва да плати 38.3 млн. долара на семействата. Сред жертвите има профсъюзни дейци, също и работници в банановата индустрия. Според съда компанията съзнателно е предоставила средствата на AUC с риск да бъде нанесена вреда. На 15 юли започва друго дело на група ищци.

През 2007 г. фирмата бе осъдена да плати глоба от 25 млн. поради обвинения, че е работила с AUC.

Бананова компания е осъдена за финансиране на колумбийски паравоенни
Снимка: iStock

Защо компанията е финансирала AUC

“Антикомунистически” настроената AUC, определена от САЩ за терористична организация, се смята за отговорна за множество атаки срещу цивилни от 1997 г. насетне. Известна е с множество нарушения на човешките права, включително убийства на хора, заподозрени във връзки с леви бунтовници.

В най-силните си години наброява 30 хил. души, занимавали се със сплашване, трафик на наркотици, изнудване и други. Демобилизирана е през 2006 г., когато, сваляйки оръжията, се съгласява, че жертвите трябва да бъдат компенсирани.

Самата Chiquita, чиито банани се продават в цял свят, призна още през 2007 г., че са извършвани такива плащания. Между 1997 и 2004 г. те са за над 1.7 млн. долара.

Това започнало след намеци от лидера на AUC, съдържащи заплахи за имуществото и персонала на колумбийския филиал на американско-швейцарския бананов гигант, оставяйки (според адвокатите) компанията без избор. Ищците говорят за “брак по сметка” с паравоенните, помогнал за разширяване на присъствието в контролирани от AUC региони.

Изследователи откриха скреж на Марс (видео)

Бананова компания е осъдена за финансиране на колумбийски паравоенни

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции