<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229333" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Актьорът Гео...

България е готова да дари енергийно оборудване за 1 млн. лв. на Украйна

11 Юни 2024
0 121

България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ за 1 млн. лв. на Украйна, с което да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната. В напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Това обявиха премиерът Димитър Главчев и министърът на енергетиката Владимир Малинов в Берлин, съобщиха от Министерски съвет.

Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна. Така домакинствата и администрацията ще бъдат подпомогнати през зимните месеци.

България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“. Обсъждат се и държавни гаранции за неговото реализиране. Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Киев.

Български компании пък са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура.

Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура. Също строителство на жилищни и обществени сгради. В тази връзка премиерът отбеляза и необходимостта от пълноценно интегриране на Украйна в развитието на Пан-европейските транспортни коридори. Това ще донесе съществени ползи както за икономиката на Киев, така и за ЕС.

Страната ни има и подписан двустранен Меморандум за сътрудничество в областта на опазване на околната среда. В него се заявява ангажираността на България за съвместна работа в устойчивото управление на водите. Също защитата от наводнения, управлението на отпадъците, подобряване качеството на атмосферния въздух и опазване на природата. Опазването и възстановяването на културното наследство на Украйна е друго огромно предизвикателство. Български експерти могат да предложат така необходимата помощ за реставрация и консервация на пострадалите културни обекти в Украйна, допълват от Министерски съвет.

България е готова да дари енергийно оборудване за 1 млн. лв. на Украйна
Снимка: iStock

Партньорите на Украйна имаме не само волята и амбицията, но и капацитета, за да окажем така необходимата решителна подкрепа за възстановяването на страната от разрушенията, причинени от агресора“, заявил още премиерът.

По думите му Механизмът за Украйна “Ukraine Facility” е мощен инструмент, с който ЕС разполага за дългосрочна подкрепа при възстановяването на Киев.

Руснаци, живеещи в България, изпращат военна помощ на Украйна (видео)

България е готова да дари енергийно оборудване за 1 млн. лв. на Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции