<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229375" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изследовател...

Учени са открили водорасли на над 1400 години в Балтийско море

12 Юни 2024
0 43

Изследователски екип е открил морска трева на възраст над 1400 години в Балтийско море, предава “Дневник”.

Тези водорасли са най-старото растение, чиято възраст е точно определена, според международния изследователски екип, ръководен от Торстен Ройш от Центъра за океански изследвания Geomar Helmholtz в Кил, Северна Германия.

Морската трева се размножава предимно вегетативно, чрез подземни издънки. Отделните части на такъв клонинг се различават много малко генетично.

Изследователите, които идват от Германия, Лондон и Калифорния в САЩ, използват този факт, за да разработят нов тип генетичен часовник за определяне на точната възраст. Решаващият фактор са мутациите в генетичния код по време на репродукцията. Според изследователите те се случват редовно дотолкова, че интервалите са измерими.

Учени са открили водорасли на над 1400 години в Балтийско море
Източник: istockphoto

Предпоставката за работата са висококачествени данни от генома на морската трева. Учени от Калифорнийския университет предоставят референтни стойности за генетичния часовник от клонинг на морска трева.

Опасен хищник се размножава във водите на Черно море (видео)

Той е бил държан в резервоари за култури в продължение на 17 години.

Други изследователи преди това са открили огромни клонинги на морска трева. Те са били на няколко хиляди години, въз основа на изчисления на техния размер.

Екип, ръководен от Елизабет Синклер от Университета на Западна Австралия, съобщава през 2022 г., че тревен килим от вида Posidonia australis, който се простира на 180 км от западния бряг на Австралия, се оценява на най-малко 4500 години.

Според Ройш обаче подобна оценка е неточна, тъй като морската трева невинаги расте равномерно. Въпреки това той също очаква, че в други ливади с морска трева, например в Средиземно море и край австралийското крайбрежие, организми, които са значително по-стари от 1400 години, все още ще бъдат открити с помощта на новия метод за идентификация.

През 2018 г. изследователи в Северна Америка посочват огромна мрежа от 47 хил. трепетливи дървета с идентичен генетичен материал. Тяхната коренова система е свързана под земята.

Групата дървета, наречена Пандо, вероятно също е съществувала от хиляди години, пише екипът, ръководен от Пол Роджърс от Държавния университет на Юта, през 2018 г. в статия в списанието PLOS One.

Видео: SUBalticSeaCentre

Учени са открили водорасли на над 1400 години в Балтийско море

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции