<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229385" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изборният де...

Служители на НСО простреляха свои колеги по време на учение

12 Юни 2024
0 835

Двама служители на Националната служба за охрана са пострадали при учебни занятия по стрелба с дългоцевно оръжие в с. Столник, според източници на Клуб Z.

Единият потърпевш имал осколка от куршум във врата, съвсем близо до артерия, другият – в коляното и вече е претърпял операция в болница “Лозенец”.

Става въпрос за регулярни стрелби, на които т. нар. охранителен състав ходи два пъти годишно. Там се упражняват с дългоцевно оръжие (автомати, карабини и пр.), с презумпцията, че ако някога им се връчи такова, трябва да умеят да боравят с него. Самата служба има стрелбище само за пистолети и затова 2 пъти годишно се ползва въпросната база в Столник.

Такава планова е била и стрелбата в петък. Тепърва обаче ще се изяснява кой е разпоредил задачата – да се стреля отблизо, без прикритие по обекти от стомана (наречени щитове).

Служители на НСО простреляха свои колеги по време на учение
Източник: istockphoto

Ясни са причините за катастрофата с кола на НСО край Аксаково

Изстреляните куршуми са се пръснали при рикошета, като на практика са се образували шрапнели.

Именно те са поразили двамата служители, като по данни на Клуб Z е имало и други по-леки инциденти. Двамата пострадали са млади, но имат стаж в службата.

Във Военно-окръжна прокуратура вече има образувана проверка.

Последният инцидент със служители на държавната охрана е катастрофата при Аксаково с Кирил Петков. Тогава загина човекът от отсрещната кола – излязъл на главния път въпреки знак “Стоп”.

Тогава обаче президентът Румен Радев пламенно защити ръководството на НСО, а оставки не последваха.

Служители на НСО простреляха свои колеги по време на учение

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции