<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229436" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Без бонуси за...

Ето кои са новите български евродепутати

12 Юни 2024
0 302

Ето кои са новите български евродепутати – приключи срокът за пренареждания в списъците на новите избраници. Общо страната ни изпраща в Брюксел 17 евродепутати. След вота в неделя ЦИК обяви разпределението на мандатите.

ГЕРБ-СДС ще имат петима евродепутати. Лидерът им в листата Росен Желязков в сряда подаде заявление, че се отказва от мястото си и ще остане депутат в Народното събрание. Така от партията влизат досегашните представители на формацията – Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. Нов кадър е Илия Лазаров, който влиза от СДС.

Интересна е ситуацията при ДПС. В ЕП отново влиза Илхан Кючюк. Председателят на партията Джевдет Чакъров се отказва от мястото си в европарламента. Евродепутат няма да бъде и Искра Михайлова, която е с дългогодишен опит в Брюксел. Това означава, че на тяхно място влизат Елена Йончева, която на тези избори по покана на Делян Пеевски се кандидатира от ДПС, и Танер Кабилов. На сайта на АЛДЕ тримата са записани като евродепутати от групата, пише NOVA.

Ето кои са новите български евродепутати
Снимка: iStock

Ето кои кандидати от ПП-ДБ със сигурност вече са евродепутати

ПП-ДБ също получават три мандата, но при тях има и силен преференциален вот.

В Брюксел заминават водачът на листата и бивш председател на Народното събрание Никола Минчев, който е получил достатъчно лични преференции. А другите двама ще бъдат Христо Петров (Ицо Хазарта) и Радан Кънев. И двамата с преференции изместват Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова. Така без представител в Европейския парламент остава “Да, България”. До момента Радан Кънев беше част от групата на ЕНП и тъй като ДСБ е част от ЕНП, би трябвало да отиде там. Не е ясно обаче двамата от ПП – Никола Минчев и Христо Петров към коя група ще се присъединят. ПП декларираха желание, че искат да бъдат част от Либералите и вероятно ще отидат към тази група.

За първи път три мандата имат и „Възраждане“. Евродепутати стават Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова.

БСП изпраща в Брюксел Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова.

ИТН имат един мандат. Те ще изпратят в Брюксел най-вероятно Ивайло Вълчев.

Очаква се ЦИК да обяви официалния списък до петък.

Ето кои са новите български евродепутати

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции