<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229479" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хиляди декар...

Страната ни уж разполага с достатъчно противоградни ракети в сезона на градушките, но явно не ги използва (видео)

13 Юни 2024
0 263

Страната ни уж разполага с достатъчно противоградни ракети в сезона на градушките, но явно не ги използва. В следващите дни синоптиците предупреждават за интензивни дъждове, разказва bTV.

Силна градушка удари Правец и Велико Търново (видео)

До село Звъничево се намира една от площадките, откъдето се изстрелват ракети за предпазване от градушки. Облакът трябва да се доближи до обсега на ракетата, за да може да бъде обстрелян“, обясни Емил Пашов, директор на Регионална дирекция “Борба с градушките” с. Гелеменово, Пазарджик.

Страната ни уж разполага с достатъчно противоградни ракети в сезона на градушките, но явно не ги използва (видео)
снимка: bTV

Когато ракетата се изстреля, стабилизаторите се отварят. Вътре има вещество, което гори с висока температура и облакът се засява на определено място. „Популярното мнение е, че облакът се разбива. Не разбиваме облака, а го засяваме на точно определено място“, поясни Пашов.

По думите му има достатъчно ракети за активния сезон на градушките. Около 8000-9000 ракети са изстреляни до момента – с около 2000 повече спрямо предходния сезон.

Крайно време е не просто да се казва, че държавата разполага с някакви мерки за безопасност, но да ги прилага на практика. Обезщетенията, за които настояват пострадалите от поредните градушки, са на в пъти по-висока стойност от изстрелването на ракети, които да предпазят от подобни бедствия. Дори да не споменаваме стреса за хората с унищожена продукция, покъщнина и автомобили.

Страната ни разполага с достатъчно противоградни ракети в сезона на градушките (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции