<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229650" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изборни резу...

Разгневени земеделци искат ревизия на Агенцията за борба с градушките

14 Юни 2024
0 129

Земеделски стопани са разгневени от неефективната противоградова защита в страната. Настояват за ревизия на Агенцията за борба с градушките, предава “СЕГА”.

За пореден път стотици площи с различни култури са унищожени от огромни ледени късове. Въпреки уверенията на агенцията, че в облаците са изстреляни голям брой противоградови ракети.

От Българската асоциация на производителите на малини и ягоди настояват да се инициира проверка от земеделското министерство.

Нужна е ревизия на работата на Агенцията за борба с градушките, защото специално тази година, пробивите са изключително много. И въпреки че всяка година бюджетът за ракети се увеличава, започваме все по-често да се съмняваме в тяхната ефективност и качество.”, заявява председателят на асоциацията Божидар Петков.

Производителите се жалват от огромни щети от падналите градушки в Северна България.

Разбрахме е, че радарът в Шумен не е получил сигнал за опасност. Дори локалните оръдия е трябвало да бъдат задействани ръчно. Това също е създало проблеми и пропуски, тъй като градушката пада във вечерните часове”, каза Петков.

Унищожена е продукция и в района на Попово и Лозница, където няма изградени противоградови площадки. Производителите припомнят, че са получили уверение от Агенцията за борба с градушките, че тези места ще бъдат защитавани със самолети. Но никой не дава информация дали това се прави.

От браншовата камара “Плодове и зеленчуци” също искат спешна среща със земеделския министър, за да поставят проблема.

Градушката напълно унищожи овощни и зеленчукови градини в Сливенско и Нова Загора през последните два дни, въпреки уверенията на полигона край Старо село, че са изстреляни над 200 ракети по облачната система над района.

Искаме да се провери качеството на противоградовите ракети. Не е въпрос колко броя са изстреляни, а колко са ефективни.”, заяви Коста Петров от браншовата камара “Плодове и зеленчуци”.

От полигона в Старо село се оправдаха за унищожителната градушка в четвъртък с това, че облакът се е формирал в Северна България в района на град Свищов. Но там не му е оказвано въздействие по самолетен способ заради преминаващите чартърни полети в района.

Облакът влезе необработен, готов и с такава плътност, която предполага лед до върха на облака.”, коментира пред БНР Даниела Мушкова, директор на полигона в Старо село.

За огромните късове лед от снощи, които заедно с бурята и силния вятър доведоха до бедствено положение в няколко общини, от Агенцията за борба с градушките обясниха, че облакът се е движел и развивал близо 5 часа от Драгоман на изток изцяло по протежението на Стара планина. Това било извън обсега на полигоните и самолетната защита. Формираният едър град е паднал над Шипка и Казанлък. След това е започнала обработка с ракети и размерът на ледените парчета е намалял. Вчера от полигоните за противоградова защита в страната са изстреляни над 9000 ракети, твърди директорът на Агенцията за борба с градушките Цветелина Димитрова. В Източна и Североизточна България обаче се разчита единствено на самолетен способ за защита.

Разгневени земеделци искат ревизия на Агенцията за борба с градушките
Снимки: БТА / Facebook

По повод съмненията в качеството на ракетите от Агенцията за борба с градушките твърдят, че сегашните ракети са по-добри от предишните, които са били използвани до 2000 г.

Преди се използваше друг реагент – оловен йодид, а сега използваме пресован сребърен йодид. Той е с много голяма плътност и в облака засява три пъти повече ядра от колкото предишния. Така че е по-ефективен.”, обясни Даниела Мушкова.

В края април земеделски производители отново настояват министърът на земеделието да направи проверки в Агенцията за борба с градушките заради съмнения за ефективността на противоградовата система. Тогава градушка нанесе поражения от Пловдив, през Първомай, Новозагорско чак до периферията преди Сливен.

По наша информация максималният обхват на ракетите, които в момента се използват, е около 9 000 метра. Докато градоносните облаци, особено, когато става въпрос за суперклетки, се развиват между 8 000 и 15 000 метра. Това означава, че се обработват не повече от 1/3 от градоносния облак“, коментира тогава Цветан Цеков, председател на браншова камара “Плодове и зеленчуци”.

Пострадалите земеделци призовават министър Георги Тахов да направи проверка откъде се купуват тези ракети. Те искат да се установи колко са ефективни и дали имат този обхват на действие.

Мобилни екипи от социални работници описват нанесените щети от пороите на 12 и 13 юни. Те и консултират хората за възможността за отпускане на еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали жизнено важни потребности, съобщиха от социалното министерство.

Максималният размер на тази помощ отскоро е по-висок – 1578 лв.

До момента са подадени общо 4 заявления за предоставянето на подпомагане от пострадали домакинства в областите Търговище, Велико Търново и Варна. В град Шипка, област Стара Загора, са пострадали домовете на около 30 семейства. В селата Хаджидимитрово и Енина, община Казанлък, са поразени близо 20 къщи. Очаква се да бъде свикана междуведомствена комисия за оценка на причинените щети от природното бедствие.

В община Велико Търново, в селата Шереметя, Малки чифлик, Арбанаси, Капиново, Самоводене, Миндя, Церова кория, Пчелище има данни за пострадали 161 семейства. В област Плевен са подадени сигнали за поражения по 4 жилищни сгради в община Никопол.

Няма постъпили сигнали за пострадали или бедстващи хора в област Сливен. В района на град Нова Загора и селата Асеновец, Брястово, Караново, Питово, П. Пъдарево и Омарчево, са нанесени материални щети – счупени покриви, прозорци, климатици на жилищни сгради, автомобили. Служителите на Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) осъществяват контакт с общинската администрация и кризисния щаб за съвместни действия.

На 17 юни екип е планирано посещение на екип на ДСП – Тетевен. Екипът ще прави оглед на имуществените щети на семействата, пострадали от падналата градушка в област Ловеч, в района на село Рибарица, община Тетевен.

Кой има право на помощи

Министерството на труда и социалната политика припомня, че с еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало. Помощта се отпуска със заповед на директора на съответната дирекция „Социално подпомагане“. Това се случва с подадено заявление-декларация и след извършена социална анкета в дома на засегнатите семейства по настоящ адрес.

Констатираните факти и обстоятелства обуславят размера на средствата, които да им бъдат отпуснати, в зависимост от нанесените щети и потребностите на пострадалите семейства. Средствата се изплащат по банков път или чрез “Български пощи” в зависимост от предпочитания от хората начин.

Семействата, на които е отпусната еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали потребности, имат възможност да кандидатстват и за подкрепа до 2500 лв. Тя е от Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика. Отпуска се за закупуване на обзавеждане, оборудване и ремонтни дейности.

Видео: Васил Станков / Meteo Bulgaria

Разгневени земеделци искат ревизия на Агенцията за борба с градушките

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции