<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229656" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Германска ко...

Путин обяви при какви условия веднага ще спре войната в Украйна

14 Юни 2024
0 450

Путин обяви при какви условия веднага ще спре войната в Украйна – ако Киев изтегли войските си от четирите окупирани украински области – Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО. По думите му предложението му има за цел „окончателно решаване“ на конфликта, предава AP.

Западните санкции изглежда не важат за обкръжението на Путин

“Ще направим това незабавно”, подчерта Путин в реч пред руското Mинистерство на външните работи. Като в същото време гарантира безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования.

Путин представи позицията си ден след началото на срещата на върха на Г-7 в Италия и в навечерието на форум за мир в Украйна, който ще се състои в Швейцария с участието на над 90 държави и организации. Русия, която не беше поканена, казва, че срещата на върха в Швейцария е загуба на време.  

Путин обяви при какви условия веднага ще спре войната в Украйна
снимка: iStock

Москва контролира близо една пета от територията на Украйна. А Киев е категоричен, че постигането на мир е възможно само при условие, че Русия изтегли войските си. И че териториалната цялост на Украйна бъде напълно възстановена. Руският държавен глава днес подчерта, че предложението му има за цел “окончателно решаване” на украинския конфликт. А не просто неговото “замразяване”.  

Другите искания за мир, които Путин изброи, включват установяването на неядрен статут на Украйна. Налагането на ограничения на военните ѝ сили и защитаване на интересите на руско говорящото население на страната. „Тези точки трябва да станат част от “фундаментални международни споразумения” и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени“, каза още Путин. 

Путин обяви при какви условия веднага ще спре войната в Украйна

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции