<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229664" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Инцидент в из...

Руска хакерска група остави английски болници без кръв и отмени операции

15 Юни 2024
0 49

Руска хакерска група остави английски болници без кръв и отмени операции. Кибератаката е ударила системата, която анализира кръвни изследвания и е отнела възможността на лекари да намират бързо необходимата им кръв. Това научаваме от репортаж на NOVA.

Британската национална здравна служба NHS отправи призив към хора с нулева кръвна група да дарят от нея. Тя е известна като универсална и се използва при спешни случаи или когато кръвната група на пациента е неизвестна. Търсят се и дарители, които знаят своята кръвна група и лесно могат да удостоверят каква е. Причината е, че кибератаката е засегнала информационна система, която помага на лекарите да съпоставят бързо кръвта на техните пациенти с тази, която трябва да им бъде прелята и се съхранява в лабораториите.

Заради хакерската атака няколко големи лондонски болници обявиха критичен инцидент, което означава, че не могат да изпълняват напълно задачите си. Стотици насрочени лечения и раждания са били отложени, а спешни пациенти са пренасочвани към съседни здравни заведения. Предполага се, че кибератаката е дело на руската хакерска група Qilin.

Руска хакерска група остави английски болници без кръв и отмени операции
Снимка: iStock

Ние сме сериозно загрижени от растящите връзки между руските разузнавателни служби и прокси групите, които извършват кибератаки. Подозираме също, че те се занимават с физическо наблюдение и саботажни операции. Преди Русия просто създаваше подходящата среда за техните действия. Но сега Москва отглежда и насърчава тези неправителствени киберагенти, като в някои случаи изглежда, че координира и физически нападения срещу Запада. Заплахата от Русия е сериозна и то на световно равнище. Това изисква постоянно да сме бдителни и да си сътрудничим и с други държави, за да я победим“, посочи Ан Кийст-Бътлър, директор на английската разузнавателна агенция по електронна сигурност.

Тя смята, че Москва не е единствената, която насърчава хакерски групи да атакуват британски и други западни цели.

Русия и Иран са непосредствена заплаха, но Китай е предизвикателство от епохално значение. Приносът на китайския народ и на китайската общност в чужбина към живота в Обединеното кралство е значителен. Но случващото се напоследък ни напомня, че нашата страна и демократичните институции тук продължават да представляват интерес за китайските власти“, сподели още Бътлър.

Русия е нанесла “недопустима” кибератака на Германия

Руска хакерска група остави английски болници без кръв и отмени операции
Снимка: iStock

Английски медии разкриха, че преди дни китайски хакери са блокирали системата за заплати на британското военно министерство.

По-рано пък имаше кражба на данни от електронните масивите с избиратели и на пациенти в Шотландия.

Нужно е да създадем партньорства, чрез които да сме по-добри и по-иновативни от нашите противници, тъй като светът на комуникациите е изправен пред повратен момент. Квантовото инженерство прекроява бъдещето на компютрите. Следващото поколение модерни телекомуникации ще превърне света в глобален облак на взаимосвързаност. Дори в момента в небето над нас кръжат почти 10 000 спътника. Това поставя нови изисквания за сигурност и устойчивост към британската разузнавателна общност – нещо, което беше невъобразимо само преди десет години“, заяви Ан Кийст-Бътлър.

Национална агенция за борба с престъпността обяви, че заедно с американските си колеги е успяла да разбере кой стои зад повече от 7000 хакерски атаки в САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Китай. Това е 31-годишният руски гражданин Дмитрий Хорошев.

Руска хакерска група остави английски болници без кръв и отмени операции

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции