<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229693" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Още медали за...

Цените на лекарствата в Европа убиват пациентите

15 Юни 2024
2 101

Цените на лекарствата в Европа убиват пациентите. В редица страни от ЕС липсват животоспасяващи медикаменти. А цените на някои са толкова високи, че никой не може да си ги позволи. Защо е така? И защо в по-големите и богати държави медикаментите често са по-евтини, научаваме от материал на Deutsche Welle.

Тригодишната Милда страда от муковисцидоза – наследствено заболяване, което води дотам, че секретът от бронхите не се оттича правилно. Милда живее в литовския град Клайпеда. Два пъти на ден за по половин час тя трябва да облича специална дренажна жилетка, която чрез вибрации почиства органите от натрупаните гъсти секрети. Това е начинът да се удължи животът на момиченцето, разказва германската обществена телевизия ARD.

По-рано много от децата с муковисцидоза рядко са достигали зряла възраст. Днес, благодарение на един нов медикамент, те могат да живеят десетилетия наред. Медикаментът, който би помогнал много на Милда, се казва “Кафтрио”. Но родителите ѝ не могат да ѝ го осигурят.

Цените на лекарствата в Европа убиват пациентите
Снимка: iStock

Месечните разходи за лечение – 17 000 евро

Литовското правителство преговаря в момента с американската фармацевтична фирма “Vertex”, единствен производител на въпросния медикамент. Но изискваната от фирмата цена е твърде висока за здравните системи на редица държави, пише ARD. И двамата родители на Милда работят – бащата е хирург, майката е козметичка. Но въпреки това те не могат да си позволят месечните разходи за лечението, които възлизат на 17 000 евро.

Можеш да полудееш от мисълта, че други държави произвеждат такива чудесни медикаменти, а ти си оставен сам на себе си”, казва пред германската обществено-правна медия майката на Милда.

Германският лекар Карстен Шварц, който работи в център за лечение на муковисцидоза близо до Берлин, на свой ред посочва: “Без тези медикаменти пациентът губи около 20 години от живота си“.

Достъпът до медикаменти трябва да е равен за всички

Съдбата на пациенти като Милда показва ясно колко неравни са шансовете за живот в рамките на ЕС. “Местоживеенето ти не трябва да е решаващо за това дали ще живееш, или ще умреш“, заяви миналата година еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду.

Всички пациенти в ЕС би трябвало да имат “своевременен и еднакъв достъп до ефективни медикаменти”. Но Европа продължава да е далеч от тази цел, както показват извършените в продължение на месеци разследвания на екип европейски журналисти.

Цените на лекарствата в Европа убиват пациентите
Снимка: iStock

Все пак колко голямо е неравенството в ЕС?

Първата цел на журналистите е да идентифицират медикаментите, които действително имат значително предимство в сравнение с дотогавашните препарати. Фармацевтичната индустрия пуска всяка година по 40 нови продукта на пазара, повечето от които на изключително високи цени. Но само малка част от новостите водят и до истински терапевтичен напредък.

ARD публикува графика, от която става ясно каква част от новите медикаменти, пуснати на пазара, липсват в различните държави от ЕС. Най-тежко в това отношение е положението в Унгария, където е невъзможно да се намерят над 78 процента от новите лекарства – това са общо 25 продукта като брой. В България 18,75 процента от новостите не са на пазара, т.е. точно 6 препарата.

Германската медия осведомява още, че от повечето нови медикаменти 32 са от “изключителна полза” за пациентите. Те са предимно за лечение на рак, но има и препарати срещу мигрена, муковисцидоза или диабет. Цитиран е председателят на Германската лекарска комисия Волф-Дитер Лудвиг с думите, че ако тези медикаменти не се прилагат, възможностите за лечение на засегнатите пациенти се влошават.

Засегнати са много от малките държави

Европейският репортерски екип е установил, че разходите за споменатите 32 важни нови медикамента се поемат изцяло от здравните каси само в Германия и в Австрия. В Естония, Латвия и Литва на пациентите им липсват 30 процента от тези лекарства, в Кипър – половината, а в Малта – 59 процента.

Еки Лайдве, ръководител на Службата по лекарствата в Естония, казва пред ARD, че една от причините за липсата на медикаменти е тази, че много фармацевтични фирми изобщо не пускат препаратите си на пазара, ако той е твърде малък. Лекарствата могат да бъдат доставени от други европейски държави, но при толкова високи цени, че са недостъпни за много от държавите.

Цените на лекарствата в Европа убиват пациентите
Снимка: iStock

Как се образуват цените на лекарствата

За да получат максимално високи цени, фармацевтичните фирми използват често една колкото лесна, толкова и ефективна стратегия. те изискват от националните здравни власти и от касите да запазят в тайна реално платените цени. За целта трябва да бъде подписана специална декларация. Така намаленията, които концерните са дали на някои страни, няма нужда да се предлагат и на другите държави.

Бившият кипърски министър на здравеопазването Йоргос Памборидес казва пред ARD, че тази система представлява злоупотреба с пазарната сила на индустрията. Концерните противопоставят държавите едни на други, “затваряйки ги в отделни стаи”. Памборидес си спомня, че по времето, когато е бил министър, Кипър е плащал “двойно, тройно или дори петорно повече от другите държави”.

Журналистическият разследващ екип се е опитал въпреки това да установи какви цени изисква “Vertex” за препарата си “Кафтрио”. На базата на данните за оборота на фирмата, броя на пациентите и сведенията от здравните каси излязло, че Италия плаща годишно за пациент 70 000 евро, а Франция 66 000. В малката, но по-бедна Латвия разходите обаче могат да стигнат до 135 000 евро, в Чехия – до 140 000. От концерна заявяват, че тези сметки са “неправилни”. Изтъкват, че производителят не определя едностранно цените, а ги договаря със здравните служби в съответната страна. Освен това цените били оправдани, защото за един медикамент се правят изследвания по 20 години, а разходите за тях могат да надхвърлят и десет милиарда евро.

Особено тежко е положението в Румъния

Болните от рак в Румъния са в особено тежко положение. Там разходите за шест от новите медикаменти срещу рак не се покриват. Респективно те са недостъпни за засегнатите, на които са предписани, разказва ARD. Но има и още нещо – на здравеопазването в страната му липсват средствата да плати и за тези медикаменти, за които отдавна е разрешено да се покриват разходите. Това казва онкологът и ръководител на Националната комисия за борба с рака Михаел Шенкер.

Затова към правителството са били отправени искания да удвои бюджета на здравната каса. Те обаче са били отхвърлени – защото държавната каса е празна. Поради това много пациенти са подали жалби в съда за компенсиране на разходите за предписаните им медикаменти. Това се оказало успешен ход – през 2023 година с държавни разноски били осигурени медикаментите за 1000 пациенти. Предполага се, че и тази година броят им ще е сходен. Шенкер посочва, че става дума за лекарства с висока цена – между 6000 и 7000 евро за пациент на месец.

Цените на лекарствата в Европа убиват пациентите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции