<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=229922" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Прокуратурат...

Цената на водата в София може да скочи с над 20%

18 Юни 2024
0 107

За абонатите на “Софийска вода” има лоши новини. Дружеството, което водоснабдява милиони клиенти – домове, ведомства, предприятия, училища, детски градини и т.н., напира за шоково поскъпване – с 22.34%. Това се разбра след днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, предава “СЕГА”.

Ако това се случи, цената на ВиК услугите ще надхвърли 3 лева и още идния месец ще стане 3.60 лв. за кубик. В момента тя е 2.94 лв.

Дали държавната КЕВР ще одобри такова рязко увеличение ще стане ясно на 10 юли. Тогава регулаторът ще се произнесе за инвестиционната програма и за нормата на печалба, която може да си начислява ВиК компанията. Всеки, който има коментари и предложения по темата, има 14 дни да ги представи, посочва председателят на КЕВР Иван Иванов.

Цената на водата в София може да скочи с над 20%
източник: istockphoto

Заради некачествен проект за 15 милиона лева години наред монтански села са без вода (видео)

С днешното заседание се следва процедурата по одобрение на бизнес плана на “Софийска вода”, който беше предаден на КЕВР през есента на миналата година. Ние предложихме за тази година увеличение на цената на водата с 22,34%. То се базира основно на увеличение на цени на материали, стоки и услуги, които “Софийска вода” използва. Включително и възнагражденията, вследствие на натрупаната инфлация.“, обяснява Васил тренев – директор на “Софийска вода”.

Тренев каза още, че големият скок се дължи на “акумулиране”. Тъй като дружеството няма одобрен от КЕВР бизнес план за 2023 и 2023 г. и съответно не може да вдига цената, сега иска актуализацията на тарифата му да стане със задна дата, или по-точно да навакса това “пропуснатите ползи” през двете предни години.

Всъщност фирмата има стар спор с държавния регулатор за инвестициите и печалбите, които има право да си начислява.

Спорът стигна до съд и това беше причината “Софийска вода” да не внесе бизнес плана си две години. Делото приключи в полза на концесионера и ето че сега той твърди, че според неговите изчисления за необходимите инвестиции и за здравословна рентабилност цената трябва да се качи с 22.34 на сто.

Дружеството е направило разчетите си за годините до 2026-та с висока норма на печалба – 13 процента. КЕВР обаче е заложила доста по-нисък “таван” за големите ВиК оператори – 8.12 на сто.

В прогнозните сметки, които концесионерът внесе в Столичния общински съвет, през 2026. цената вероятно ще надмине и границата от 4 лева (посочените в таблицата стойности за настоящата и идните две години ще се индексират с инфлацията).

Бизнес намеренията на концесионера бяха подкрепени от доминирания от ГЕРБ предишен състав на СОС. А тогавашният председател на столичния парламент Георги Георгиев (ГЕРБ) е сложил подписа си под положителния доклад, в който буквално повтаря тезата на “Софийска вода”, че столичани нямат причина да се тревожат за високи сметки, защото и след увеличенията цената щяла да остане далеч под границата за социална поносимост.

Цената на водата в София може да скочи с над 20%

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции