<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230019" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Огромни опаш...

Задържаха 23-годишен украинец за шпионаж на ТЕЦ “Марица изток 2” (видео)

19 Юни 2024
0 282

23-годишен украинец е задържан на територията на ТЕЦ “Марица Изток 2” с множество дронове, телефони, фотоапарати, сим карти и карти памет по подозрение в шпионаж на стратегическия обект, предава БНТ.

23-годишен мъж с украински документи е задържан от охраната на ТЕЦ “Марица изток 2” вътре в самата топлоцентрала. При извършен обиск са открити дронове, мобилни телефони, фотоапарати, сим карти и карти памет. Задържан е за 72 часа в качеството си на обвиняем за това, че е събирал информация, представляваща държавна тайна с цел да я предостави на чужда държава. Изготвят се експертизи правил ли е снимки на стратегическия обект и дали има информация, представляваща държавна тайна на тези устройства. Предстои внасянето за искане за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.”, каза зам. главния прокурор Христо Кръстев.

Задържаха 23-годишен украинец за шпионаж на ТЕЦ &#8220;Марица изток 2&#8221; (видео)
От ляво надясно заместник градските прокурори Десислава Петрова и Христо Кръстев. Директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Атанас Илков и изпълняващият длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Снимка: Христо Касабов/БТА

Обвинените в шпионаж българи не се признават за виновни

Той обясни още, че се проучва дали за първи път заподозреният е проникнал на територията на ТЕЦ “Марица изток 2.”

На брифинга беше дадена подробна информация и за друг случай – открит камион в гр. Нови Искър с 350 кг. марихуана.

“Органите на Главна дирекция „Национална полиция“ са извършили действия по неотложност във връзка с открит камион с 350 кг. марихуана, опакавона във вакумирани пликове, подредени в 44 кашона. Камионът е открит в град Нови Искър. Няма привлечен обвиняем към момента. Камионът е преминал дълъг маршрут. Преминати са няколко държавни граници по този начин, бил е под наблюдението на колегите, бил е под постоянен техен надзор. Ще се проведат всички действия, необходими за разследването и ще бъдат назначени експертизи.”, каза зам. главният прокурор Десислава Петрова.

Представители на ГДНП-МВР обясниха, че преди малко повече от месец е получена оперативна информация. За кратко време са установили транспортна фирма със съмнителни превози, като във вчерашния ден е проверен камионът в Нови Искър. На 15 юни е влязъл от Испания и е отпътувал за Гоце Делчев, където е престоял три дни. Върнал се е към София и във вчерашния ден е обискиран в Нови Искър.

Разслредващите смятат, че марихуаната е била предназначена за България.

Задържаха 23-годишен украинец за шпионаж на ТЕЦ “Марица изток 2” (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции