<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230050" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 2/3 от българи...

GPT-4 премина теста на Тюринг

19 Юни 2024
0 307

GPT-4 премина теста на Тюринг и бе разпознат като човек. Това се случва за пръв път в историята. Показва, че взаимодействието на човека с изкуствения интелект е повече от всякога. Това научаваме от NOVA.

„Тестът на Тюринг“, предложен за първи път като „игра на имитации“ от компютърния гений Алън Тюринг през 1950 г., преценява дали способността на машината да показва интелигентност е неразличима от способността на човека. За да може една машина да премине теста на Тюринг, тя трябва да може да говори с някого и да заблуди събеседника, че е човек.

Учените решават да повторят този тест. Те включват в проучването 500 души, които да разговарят с четирима събеседници – един човек, програмата ELIZA от 60-те години на миналия век, GPT-3.5 и GPT-4, AI, който захранва ChatGPT.

GPT-4 премина теста на Тюринг
Снимка: iStock

Събеседването е продължило пет минути. След това участниците е трябвало да посочат дали са говорили с изкуствен интелект или с човек. Данните сочат, че в 54% от участниците са приели, че GPT-4 е човек.

ELIZA e разпозната като човек от 22% от участниците, а GPT-3.5 от 50%. Човекът е разпознат като човек от 67% от участниците в теста.

Проучването повтори общите опасения, че изкуственият интелект, смятан за човек, скоро ще има „широко разпространени социални и икономически ефекти“, посочва изданието.

Учените също така имат критика към теста на Тюринг, посочвайки че той е твърде опростен в подхода си. “Стилистичните и социално-емоционалните фактори играят по-голяма роля при преминаването на теста на Тюринг, отколкото традиционните представи за интелект“, смятат изследователите.

Нел Уотсън, изследовател на изкуствения интелект в Института за инженери по електротехника и електроника (IEEE), посочва пред Live Science, че бъдещето взаимодействие между човека и машината ще бъде предизвикателство, а хората ще стават все по-параноични относно истинската природа на това взаимодействие.

ChatGPT изигра много лоша шега на цял клас в пловдивско училище

GPT-4 премина теста на Тюринг

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции