<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230088" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кейт Мидълтъ...

Няколко знакови известни личности отказаха почетни титли от британската монархия

20 Юни 2024
0 129

Няколко знакови известни личности отказаха почетни титли от британската монархия – dir.bg ги обедини в списък.

Бившият премиер Гордън Браун, заместник пощенският началник Алън Бейтс и актрисата Имелда Стаунтън са сред посочените в отличията за рождения ден на краля през 2024 г. Всеки един от тях получи определени почести. Алън Бейтс стана рицар, след като инвестира времето си, за да предпази онези, които били несправедливо обвинявани в кражба в пощите.

Сузи Дент, писателят Армандо Янучи, футболистите Греъм Сунес и Карън Карни, както и певецът от Duran Duran – Саймън Ле Бон също са сред отличените.

Тези почести са едно от най-големите признания във Великобритания. През годините обаче има хора, които са отказали тези почести или просто са решили, че не са много положително настроени относно монархията.

А ето кои отказаха това голямо признание:

Алън Къминг получи почести през 2009 г. и заяви, че е невероятно благодарен, освен това приема наградата си като виден защитник на ЛГБТ общността в САЩ. 14 години по-късно Къминг връща наградата, след като си “е отворил очите” и не приема токсичната среда, която цари в Британската империя. Актьорът остава разочарован, когато разбира, че империята печели за сметка на смъртта на местните народи по света. В момента отново се смята за обикновения стар Алън Къминг.

Подобно на Къминг, Майкъл Шийн също е награден с титла OBE – офицер на Британската империя през 2009 г. По това време Майкъл е убеден, че страната му трябва да бъде независима от Великобритания (Шийн е от Уелс). Във времето изразява несъгласие, че принц Уилям става и принц на Уелс. На награждаването си Шийн е смятал, че може да произнесе реч на Уелс и да върне наградата или да благодари и да остане с нея. Предпочита държавата си пред титлата и продължава напред.

Стана ясно колко пари има крал Чарлз

Комедийното дуо Доун Френч и Дженифър Сондърс получават тази титла през 2001 г. за заслуги в комедията и драмата. Дженифър връща титлата си, защото смята, че заслужава дамска титла, а OBE е мъжка такава. Дамата признава, че се е чувствала неловко и е приела всичко като някаква форма на потупване по рамото. Всичко изглеждало много фалшиво, особено след като има много по-достойни хора.

Музикантът, който отказва цели два пъти на кралицата е Дейвид Боуи. За него е имало дори предложение да стане рицар. Той самият обяснява, че така и не разбрал защо има такива титли и не знае какво да ги прави. Мик Джагър приема титлата, но Боуи заявява, че това е негово решение. Дейвид признава, че работи за музиката и няма никакво намерение да се кичи с почести. Певецът никога не е коментирал монархията.

Певецът Пол Маккартни получи рицарско звание, но неговият колега – Джордж Харисън го отказа. Една година по-късно Харисън умира на 58-годишна възраст, но също не споделя възгледи за Великобритания. Ринго Стар получава своята рицарска титла през 2018 г. и става вторият Бийтълс с подобна награда.

Няколко знакови известни личности отказаха почетни титли от британската монархия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции