<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230089" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Депутатите с...

Сглобиха се: ИТН подкрепи Рая Назарян за председател на НС (видео)

20 Юни 2024
0 665

На подновеното заседание на парламента родните депутати все пак успяха да изберат председател на Народното събрание.

С 131 гласа “За”, 66 “Против” и 39 “Въздържал се” беше избран кандидатът на ГЕРБ Рая Назарян. Тя спечели с подкрепата на ИТН.

Сглобиха се: ИТН подкрепи Рая Назарян за председател на НС (видео)

За зам. председатели бяха предложени съответно:

ГЕРБ – Росица Кирова
ДПС – Йордан Цонев
ПП-ДБ – Атанас Атанасов
“Възраждане” – Цончо Ганев
БСП – Драгомир Стойнев
ИТН – Андрей Чорбанов
“Величие” – Виктория Василева

При първата процедура за избор на председател кандидатите за поста бяха четирима – Рая Назарян (ГЕРБ-СДС), Петър Петров (“Възраждане”), Силви Кирилов (“Има такъв народ”) и Юлиана Матеева (“Величие”). На балотаж отидоха Петър Петров и Рая Назарян, но никой от двамата не получи необходимия брой гласове..

Съгласно Конституцията, Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство от повече от половината от присъстващите народни представители. Освен когато основният закон изисква друго мнозинство.

След провала на избора Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ държи на Назарян и няма да издига друга кандидатура. Санкционираният по глобалния закон “Магнитски” шеф на ДПС Делян Пеевски каза, че “най-правилното е първата политическа сила да получи шеф на парламента“.

Сглобиха се: ИТН подкрепи Рая Назарян за председател на НС (видео)
Източник: БТА

Пак засечка в парламента: Депутатите започнаха заседанието с почивка

Борисов заяви още в началото, че ако Рая Назарян не стане председател на 50-я парламент, то страната отива на поредни парламентарни избори.

Междувременно съдбата на новия парламент изглежда все по-неясна, тъй като ГЕРБ и ДПС не разполагат с управленско мнозинство. Алтернативата им в момента е коалиция с групата на “Има такъв народ” или БСП. И двете партии дадоха заявка, че ще подкрепят експертно правителство.

Бойко Борисов обаче заяви недвусмислено, че единствената подкрепа, която го интересува, е само на ПП-ДБ. Той каза, че няма да управлява само с ДПС и че ако ПП-ДБ не влязат в управлението, отиваме на избори.

ПП-ДБ пък на няколко пъти потвърдиха, че ще са в опозиция и че отговорността за правителството е на първата политическа сила.

Сглобиха се: ИТН подкрепи Рая Назарян за председател на НС (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции