<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230143" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 50 000 лева обез...

Съдът спря новата организация на движението по “Патриарх Евтимий”

20 Юни 2024
0 144

Съдът спря новата организация на движението по “Патриарх Евтимий”. Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че новата организация на движение по бул. “Витоша”, бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Проф.Фритьоф Нансен” трябва да бъде спряна.

Като основен аргумент съдиите посочват, че Столичната община няма действащ Генерален план за организацията на движението. Това се отнася както в този участък, така и за целия град. Последният е бил приет през 2012 г. и вече е с изтекъл срок.

Терзиев пое вината за промяната на движението по “Патриарх Евтимий” (видео)

Съдът спря новата организация на движението по &#8220;Патриарх Евтимий&#8221;

“Към момента на извършваните фактически действия по новата организация на движението, периодът на действие на този план е изтекъл, следователно няма действащ план. Липсва действащ Генерален план за организация на движението за Столична община или за процесния участък, съгласно който да се извършват действията по въвеждане на нова постоянна организация на движението на трите булеварда в центъра на столицата”, обосновават се върховните съдии.

Магистратите са съгласни, че в общинската наредба за организиране на движението е разписано изключение, което допуска съгласуване и одобряване на самостоятелен план за организация на движението/проект за организация и безопасност на движението в населените места (ПОБДНМ), който частично не съответства на действащия генерален план за движение, стига да не е в противоречие с основните му схеми.

Изключението обаче е приложимо само когато се касае за частично несъответствие с действащия генерален план, какъвто се каза по-горе, че няма, следователно тази възможност е напълно неприложима. ВАС приема, че първоинстанционният съд – АССГ, е постановил правилно разпореждане за спиране на действията по новата организация на движението по трите булеварда.

Определението на ВАС е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Коментарът на “Господарите”

Тази новина ще зарадва много една част от столичани, но ще огорчи друга. Очакваме поредна вълна от протести заради решението на съда.

Новата организация предизвика разнопосочни реакции в обществото. Вълна от недоволство и ежедневни протести засипват столицата. Едни защитават промените, а други се обявяват против тях. Хората настояват за по-чист въздух, а опозицията – за паркоместа. В действителност изглежда невъзможно желанията на всички да бъдат удовлетворени.

Предстои да видим след решението на съда какъв компромисен вариант ще измисли столичната управа.

Съдът спря новата организация на движението по “Патриарх Евтимий”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции