<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230511" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ранни отпуск...

Съюзът на съдиите настоява за нова временна комисия по случая “Нотариуса”

24 Юни 2024
0 42

Съюзът на съдиите настоява за нова временна комисия по случая “Нотариуса”. Въпреки че в предишното Народно събрание беше създадена такава, работата ѝ не е завършена.

Ранни отпускари: Комисията за “Нотариуса” отмени поредно заседание

Събраните доказателства не са анализирани, а докладът на комисията не е приет. Това заявяват от Съюза на съдиите в България в позиция. Първата сесия на новия парламент започна с обещания за отговорно управление. Но остават сериозни проблеми, с които трябва да се справи. Една от най-важните му цели е борбата с мрежите за влияние в съдебната система, разкрити в началото на годината, заявяват още от организацията.

Съюзът на съдиите настоява за нова временна комисия по случая &#8220;Нотариуса&#8221;
снимка: iStock

Магистратите настояват 50-ото Народно събрание да създаде нова временна комисия, която да довърши започнатото.

Според тях са нужни следните стъпки:

  • Разширяване на обхвата на разследването: Освен групата на Божанов, трябва да се проучат и други случаи на влияние върху магистрати. Като “кръгът Осемте джуджета” и частните клубове за магистрати.
  • Анализ на събраните материали: Комисията трябва да получи достъп до документите, изисквани от Прокуратурата, МВР. ДАНС, КПК и ВСС, и да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията.
  • Изслушване на ключови фигури: Задължително е да бъдат изслушани бившият главен прокурор Сотир Цацаров, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, както и членовете на групата на Божанов – адвокатите Велимир Атанасов, Калин Чанков и Емил Писков.

“Само чрез цялостно и прозрачно разследване може да се гарантира, че ще бъдат извършени реални реформи в съдебната система. Очакваме 50-ото Народно събрание да поеме отговорност и да осигури правосъдие, което е честно, ефективно и равно за всички български граждани”, пише още в позицията. Изслушването на доклада за Нотариуса от Съдийската колегия на ВСС се провали.

В противен случай върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността, ще остане под въпрос, заявиха още от Съюза на съдиите в България.

Коментарът на “Господарите”

Сформирането на нова комисия е важен приоритет, защото през последните месеци наблюдавахме колко пъти се засекрети информация, проточи разследването и отложи заседанието на предишната такава. Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса беляза българската съдебна система по сериозен и необратим начин. То отвори “кутията на Пандора” за всички задкулисни практики, водени от подкупи, рекети и дела без ефективни присъди. Крайно време е беззаконието да изчезне и съдебната ни система да се промени! Време е да разберем истината!

Съдийската колегия отново не взе решения за проверката на Нотариуса (видео)

ГЕРБ и ДПС саботираха работата на комисията за Нотариуса (видео)

Комисията за Нотариуса трябваше да приеме финален доклад, но не се състоя (видео)

Съюзът на съдиите настоява за нова временна комисия по случая “Нотариуса”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции