<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230673" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Няма да се въ...

Строеж до Стоунхендж провокира ЮНЕСКО да го включи в Списъка на световно наследство в опасност

25 Юни 2024
0 74

Строеж до Стоунхендж провокира ЮНЕСКО да го включи в Списъка на световно наследство в опасност. Причината е британски проект за пътен тунел, преминаващ в близост до праисторическия обект.

AFP съобщава за писмено решение на Комитета за световно наследство, което препоръчва Стоунхендж да бъде включен в списъка на застрашените обекти „с оглед мобилизиране на международна подкрепа“.

Включването обаче все още трябва да бъде гласувано от държавите-членки на Комитета за световно наследство. Той ще заседава в Делхи от 21 юли. Според дипломат, интервюиран от медията, има много голям шанс те да одобрят решението.

Екоактивисти напръскаха с боя паметника “Стоунхендж” във Великобритания (видео)

Стоунхендж е един от най-важните праисторически мегалитни паметници в света по отношение на своите размери, сложна планировка и архитектурна прецизност. Той е построен на етапи между около 3000 и 2300 г. пр.н.е.

Комплексът е подравнен с оста на Слънцето по време на лятното и зимното слънцестоене. Според ЮНЕСКО Стоунхендж е „най-сложният в архитектурно отношение праисторически каменен кръг в света“. Организацията на ООН го обявява за обект на световното културно наследство през 1986 г.

Миналата година през юли обаче британското правителство одобри проект за пътен тунел в близост до обекта. През юли 2021 г. съдилищата бяха блокирали първоначалния вариант на проекта, като се позоваха на опасения относно въздействието му върху околната среда.

Операторът на пътната мрежа „National Highways“ обяснява, че този проект за модернизация на много натоварения път А303 ще спомогне за подобряване на транспортния поток и че тунелът, който ще бъде дълъг около три километра, ще намали неудобствата, причинени от пътния трафик в близост до Стоунхендж.

Група специалисти обаче установи, че това може да доведе до „трайни и необратими щети“. Властите в Лондон обаче решиха да одобрят строителния проект въпреки многократните предупреждения на Комитета за световно наследство от 2017 г. насам и многократните предупреждения на неговите експерти.

Видео: X / Stonehenge U.K

Очевидно Великобритания не цени достатъчно културното си наследство, щом одобрява подобни проекти, които го застрашават!

Строеж до Стоунхендж провокира ЮНЕСКО да го включи в Списъка на световно наследство в опасност

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции