<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230721" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Варненски ос...

Българчета с престижно класиране на Европейската олимпиада по статистика (видео)

25 Юни 2024
0 67

Българчета с престижно класиране на Европейската олимпиада по статистика. Отбор от Пазарджик се класира първи в България и четвърти на Европейската олимпиада по статистика. Учениците завоюваха престижното място с любопитен клип за миналото и настоящето на страната ни, разказва bTV.

„Преди всичко беше по-добре! Истина или не?“. Това е темата на видеото на отборите във финалния кръг на олимпиадата.

Чрез таблици, диаграми, анализ, изводи и заключения учениците представят статистически данни за различни области от развитието на България през периода от 90-те години досега.

И умение не просто да видят някаква база данни, а да извлекат от нея най-важното и по умел начин да ги покажат на публиката“, казва Милена Гълъбинова, ментор на отбора.

Българчета с престижно класиране на Европейската олимпиада по статистика (видео)

Над 22 000 ученици от 20 държави се регистрират в седмото издание на състезанието.

За събиране на информацията децата и менторите им изчитат стотици страници на справочници, доклади на НСИ и Евростат.

Ние трябва да се учим от миналото с неговите предимства и недостатъци, да ги анализираме, да не ги допускаме в настоящето. И с този филм избираме настоящето. Защото то ни дава много възможности за по-светло бъдеще на България“, обяснява Гълъбинова.

На финала жури от европейски експерти избира 5-те най-добри видеоклипа във възрастовата група 14-16 години. Така българчетата се нареждат 4-ти в Европа.

Много съм щастлива, че споделяме успеха на тези прекрасни деца точно днес, в деня на българската статистика, честит празник на всички статистици!“, допълва Гълъбинова.
13-годишно българче стана трикратен шампион по скоростно смятане (видео)

Българчета с престижно класиране на Европейската олимпиада по статистика (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции