<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230724" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вътрешният м...

Електронната идентификация на новите лични карти с чип е още мираж

25 Юни 2024
0 276

Електронната идентификация на новите лични карти с чип е още мираж, пише Сега. Обществена поръчка за този тип лични карти бе обявена през 2018-та. 6 години по-късно, след много обжалвания и след договор за над 385 млн. лв., началото на издаването на лични карти с чип бе обявено тържествено и с фанфари.

Само преди дни вътрешният министър Калин Стоянов се похвали, че пръв и с експресна поръчка си изкарал такава лична карта.

Смяната на личната карта не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност, съобщи Стоянов. Веднага след това отбелязва, че новият документ, освен изображението, ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни. Нещо, което се твърдеше и за всички от сега действащи документи за самоличност. Така или иначе Стоянов получи новата си карта.

Вътрешният министър се похвали с първата лична карта с чип

Първата лична карта е моята … Новите лични документи съдържат много и реално по-сериозни защити. За първи път има и биометрични данни – пръстови отпечатъци от двете ръце. С новата лична карта ще има възможност и за електронна идентификация след време“, заяви вътрешният министър. Защо е важно да има пръстови отпечатъци от двете ръце – така и не стана ясно, ама пък звучи някак по-така.

В крайна сметка и фанфарите на самото МВР по темата обясняваха, че някъде в далечното бъдеще чипът ще бъде истински чип.

На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи“, написаха от вътрешното министерство.

Електронната идентификация на новите лични карти с чип е още мираж

Стана ясно, че основното, за което са предназначени новите документи и чипа в тях – да има удостоверение за електронна идентификация, тепърва ще се въвежда. Кога – никой не знае.

Депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов направо разкри в Х, че на практика новите лични карти нямат удостоверение за електронна идентификация.

Издаването на новите лични карти започвало от днес. Това добре, обаче в съобщението по медиите прави впечатление, че удостоверение за електронна идентификация в чипа щяло да има “на следващ етап”. Т.е. на практика МВР (пак) няма да спази Закона за електронната идентификация. 8 години след приемането му през пролетта на 2016 г.“, написа Божанов.

Всъщност се очакваше издаването на личните карти с чип у нас да започне в края на 2023 г. Това обаче не се случи. После бе записано, че ще е в края на май т.г., но очевидно и това не се случи. Новата дата беше 1 януари 2025 г., но изненадващо правителството се разбърза и обяви за начална дата 17 юни. Защо – никой не обясни.

Според плана, в слой в личната карта има разположен чип. В него ще се записват биометрични данни, а впоследствие – електронна идентификация на гражданина – ако той желае такава. Той обаче сега не може да желае това, защото не е възможно. Иначе биометрията представлява снимка на лицето, подпис и 2 пръстови отпечатъка на двата показалеца.

Проблемите с новите лични карти не свършват дотам, че те не могат изобщо да се ползват за електронна идентификация. Друг абсурд определено е това, че при експресна поръчка трябва да се идва до София.

Електронната идентификация на новите лични карти с чип е още мираж

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции