<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230738" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Британски гр...

Благотворителна кампания на граждани събра пари за кувьоз за болницата в Кубрат (видео)

26 Юни 2024
0 86

Поредна благотворителна кампания на граждани събра пари за кувьоз за новородени. Болницата в Кубрат не е имала апаратура за недоносени деца от 1975 година. В помощ на най-малките пациенти във вторник дарението пристигна в общинската болница, информира NOVA.

Мелек е родена преди три дни в болницата в Кубрат с тегло 2400 грама. Тя и бебета като нея имат нужда през първите си часове от грижа в кувьоз. Без него работата на неонатолога е рискова и трудна.

Акушерки си спомнят, че от близо 50 години не е имало кувьоз в кубратската болница. Когато се роди недоносено дете, единственият вариант за спасяване на живота му бил да се търси транспорт до най-близкия голям град. Педиатърът Марина Накова обясни, че машината е жизнено важна и за деца с тежка дихателна недостатъчност.

В продължение на две години не е имало раждания в кубратската болница. Отскоро тенденцията се е променила и родилното отделение работи с пълен капацитет.

Често ни се налага да израждаме бебета, които имат нужда от допълнителна реанимация.”, признава, завеждащият родилното отделение на МБАЛ-Кубрат Росица Димитрова.

Благотворителна кампания на граждани събра пари за кувьоз за болницата в Кубрат (видео)
Доставката на кувьоз. Стоп кадър: NOVA.

Докато в България текат спорове, Румъния изгради детска болница само от дарения

Апаратурата била доставена на болницата, благодарение на кампания, организирана по време на автомобилно шоу.

Идеята била на двама млади мъже от Кубрат – Ивайло Иванов и Мартин Тодоров, които не за първи път правят благотворителни събития. Събраната сума от дарения е 40 хиляди лева.

Миналата година организирахме подобно събитие, което беше за едно дете. Решихме тази година да го направим така, че да може да помогнем на повече деца.”, споделя единият от организаторите.

Много сме щастливи, че осигурихме един така необходим апарат за нашите най-малки пациенти, с който да им подарим шанс да оцелеят в тия трудни времена. Много съм благодарна на всички хора, които участваха в това, и съм трогната.”, каза управителят на МБАЛ-Кубрат Леман Балканджиева.

Дарителската кампания успя да осигури не само кувьоз за недоносените, но и аспиратори за две отделения на болницата. Сега от здравното заведение очакват одобрение от Общинския съвет в Кубрат за закупуване на рентгенов апарат, за който тепърва ще се търсят пари.

Поздравления за благородната инициатива на гражданите! Това е добър пример затова какво може да се постигне, когато хората са обединени и работят заедно.

В същото време обаче е абсолютно неприемливо близо половин век болница да не разполага с нужната апаратура за новородени. Крайно време е здравето на децата в България да стане приоритет, а не само да се използва от политиците, когато им е удобно.

Благотворителна кампания на граждани събра пари за кувьоз за болницата в Кубрат (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции