<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=230742" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕК настоява С...

Стана ясно кой ще е следващият генерален секретар на НАТО

26 Юни 2024
0 98

На 26 юни НАТО официално ще обяви премиера на Нидерландия Марк Рюте за следващ генерален секретар на алианса, предава Associated Press. Това стана ясно, след като президентът на Румъния се оттегли от надпреварата и посланиците на всички 32 държави членки дадоха зелена светлина за назначаването на Рюте.

Дипломати от няколко държави от НАТО заявиха, че Рюте ще поеме поста от настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг, когато мандатът му изтече на 1 октомври.

Стана ясно кой ще е следващият генерален секретар на НАТО
Марк Руте. Източник: X / Mark Rutte

Кабинетът взе решение кой да представлява България на Срещата на върха на НАТО

Миналата седмица 57-годишният Рюте спечели надпреварата за лидер на западния военен алианс, след като единственият му конкурент – румънският президент Клаус Йоханис, се отказа.

Опитният холандски лидер, който скоро ще напусне премиерския пост в Нидерландия след почти 14 години начело, ще поеме ръководството на НАТО в ключов момент. Следващият ръководител на алианса ще трябва да се бори с продължаващите последици от войната на Русия в Украйна, както и да се справи с потенциалното завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост в САЩ след изборите през ноември.

Стана ясно кой ще е следващият генерален секретар на НАТО

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции